Stichting Bouw Research
Systems Engineering nu ook in de B&U-sector

7 april 2010

Het is zover - het eerste project in Nederland dat (bewust) is ontwikkeld op basis van Systems Engineering (SE) principes. Het feit dat het project aangekondigd wordt gebruikmakend van SE 'label' laat zien dat SE ook in de B&U sector wordt gezien als een mogelijkheid om complexe problemen het hoofd te bieden.

Enkele jaren geleden, na de bouwenquête, kozen Rijkswaterstaat (RWS) en ProRail voor een fundamenteel andere koers voor het realiseren van projecten in de GWW-sector. RWS en ProRail gingen op zoek naar methoden om in projecten waarin ze zelf niet de technische oplossingen bedenken en/of voorschrijven, inhoudelijk toch de vinger aan de pols te kunnen houden. Zij kwamen uit bij Systems Engineering (SE), een methode die uit de telecommunicatie en lucht- en ruimtevaartindustrie komt en die door ex-medewerkers van Fokker is geïntroduceerd in de GWW-sector.

4P Stuurgroep

Sinds 2007 functioneert een vier partite stuurgroep (de 4P Stuurgroep SE), waarin behalve RWS en ProRail ook NLingenieurs, Bouwend Nederland en de Vereniging van Waterbouwers zijn vertegenwoordigd. De belangrijkste taak van de 4P Stuurgroep is het 'vertalen' van SE naar een voor de GWW-sector werkbare methode. Daartoe is de "Leidraad SE" ontwikkeld, een openbaar stuk dat is te downloaden van de site http://www.leidraadse.nl. De afgelopen twee jaar zijn in een lange reeks infraprojecten concrete stappen gezet op het pad van implementatie en toepassing. De opgedane ervaringen en nieuwe inzichten zijn verwerkt in een nieuwe versie van de Leidraad, die op 27 november 2009 aan de sector is gepresenteerd.

Spekkink C&R voert namens SBR een vooronderzoek uit naar de mogelijke betekenis van SE voor de B&U-sector. Het beoogde resultaat van het vooronderzoek is een rapportage met daarin, onder andere, de (on-)wenselijkheid van nadere introductie van SE-principes in de sector en mogelijke vervolgstappen. Het onderwerp SE heeft sterke relaties met enkele eerdere SBR publicaties:
* Programma van Eisen, Instrument voor kwaliteitsbeheersing (1992, herziening 1995);
* Functioneel specificeren in de bouw, Stimulans voor innovatie en optimale oplossingen (2006);
* Bouwen aan het Programma van Eisen (2006).