Raad van State


woensdag 7 april 2010
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Rijk Zwaan, 1e herziening' van de gemeente Moerdijk. Het plan maakt het mogelijk een zaadveredelingsbedrijf aan de Eerste Kruisweg in Fijnaart uit te breiden met 1,8 hectare aan kassen. Het bedrijf wordt na uitbreiding ruim 5 hectare groot. Twee omwonenden vinden het bedrijf te massaal. Volgens hen zou het bedrijf verplaatst moeten worden naar een zogeheten glastuinbouwconcentratiegebied. Verder vrezen zij voor licht- en verkeersoverlast. Daarom komen zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905022/1) Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Barneveld om maatregelen te treffen tegen een veehouderij aan de Brugveenseweg in Voorthuizen. De veehouderij organiseert boerenbuitenspelen en exploiteert een camping. De buurman had om de maatregelen gevraagd, omdat de veehouderij volgens hem geen vergunning heeft voor deze activiteiten. Deze activiteiten zouden ook in strijd zijn met het bestemmingsplan. Volgens het gemeentebestuur is het kamperen bij de boer niet in strijd met het bestemmingsplan. Wel zal onderzoek worden gedaan of er overtredingen plaatsvinden en zo nodig, zal dan gehandhaafd worden, aldus het gemeentebestuur. De man is het niet eens met dit besluit en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het besluit voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002147/2)

10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.15 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Zwartewaterland van het bestemmingsplan 'Hasselt om de Weede, 1e fase'. Het plan maakt de bouw mogelijk van ongeveer 300 woningen en twee appartementencomplexen. Deze zogeheten 'wachters' met een hoogte van 18 meter functioneren volgens de gemeenteraad als 'landmarks' in het landschap. De woningen en de appartementen maken deel uit van een nieuwe woonwijk ten noordoosten van de kern Hasselt. Een aantal inwoners verzet zich tegen het plan en komt daartegen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben vooral bezwaar tegen de appartementencomplexen omdat die hun woon- en leefklimaat zouden aantasten. Verder zouden een sloot en een vijver in het gebied vergroot moeten worden. Ten slotte heeft ook een echtpaar bezwaar tegen het plan. Zij vrezen voor een aantasting van hun privacy door de bouw van de nieuwe woningen en de aanleg van een fietspad bij hun huis. (zaaknummer 201002300/1)

12.15 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders Helmond heeft verleend voor twee windturbines aan de Kanaaldijk Noord-West en de Kasteellaan in Helmond. De turbines komen dichtbij Kasteel Traverse te staan. Een inwoner uit Helmond verzet zich tegen de vergunning en is daartegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling van zijn beroepschrift, verzoekt hij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201001784/2)