Dienstenbond CNV

Nieuws

6 april 2010

Rechterlijke uitspraak koopzondag Amsterdam verdient nieuwe politieke actie

De gerechtelijke uitspraak van afgelopen donderdag inzake de koopzondagen in Amsterdam maakt pijnlijk duidelijk dat de wettekst van de huidige winkeltijdenwet de mogelijkheid open laat om alle gemeentelijke grond, toeristisch of niet, tot toeristisch gebied te verklaren. Dat betekent voor Amsterdam dat in deelgemeenten en randgebieden die totaal niet toeristisch zijn ook de winkels op zondag open moeten.

Dit met alle gevolgen van dien voor de betrokken ondernemers en werknemers die zich nu gedwongen weten op alle zondag te werken. Werknemers blijken in de praktijk vaak onder grote druk te worden gezet om op zondagen, die zij elders willen doorbrengen, toch op te komen draven. CNV Dienstenbond komt daarom tot de conclusie dat de wetgeving op dit punt nog extra aanscherping verdient en roept de politiek op hier werk van te maken.

De rechter geeft in zijn toelichting ook aan dat bij de huidige winkeltijdenwet gemeenten die fuseren met collega-gemeenten die op alle zondagen hun winkels openen verplicht kunnen worden hierin mee te gaan. Dit zijn ongewenste en onredelijke effecten van de ruimte die bestaat in de huidige winkeltijdenwet en meer specifiek de toerismebepaling. Omdat gemeentelijke fusies steeds meer aan de orde van de dag zijn en de economische druk steeds weer groot blijkt om op alle zondagen de winkels te openen, dreigt ook op deze wijze de zondagsopenstelling in de toekomst steeds meer gemeengoed te worden. Dit, terwijl, zo is gebleken uit een onafhankelijk onderzoek geïnitieerd door CNV Dienstenbond, een merendeel van de Nederlanders een slechts beperkte openstelling wil.

Extra aanscherping
Met de voortgaande groei en fusies van gemeenten in combinatie met de economische en commerciële lobby voor verruiming van de zondagsopenstelling moet gevreesd worden dat de geconstateerde ruimte in de winkeltijdenwet verder benut zal worden om uitbreiding van koopzondagen in de toekomst te realiseren. Omdat dit in de praktijk ten koste gaat van de vrijheid van werknemers om zondagen vrij te zijn en die een andere invulling te geven, roept CNV Dienstenbond de politieke partijen op een extra aanscherping in de winkeltijdenwet te realiseren die er voor zorgt dat de toerismebepaling voorbehouden is aan stadsdelen en centra die echt toeristisch zijn.

Werknemers
Positief ten slotte aan de uitspraak is dat de rechter naar aanleiding van het pleidooi van Blenheim Advocaten het belang van de werknemer volledig erkent en CNV Dienstenbond ontvankelijk heeft verklaard als mede-eiser in het proces.