Jonge ouders weten steeds meer: Hét Negen Maanden Boek sterk herzien

07/04/2010 09:00

Noordhoff Uitgevers

Groningen, 7 april 2010 - Zwanger worden doen we sinds mensenheugenis, zwanger zijn natuurlijk ook. Hoe we met die negen bijzondere maanden omgaan, is trendgevoelig. Anno 2010 weten, kunnen en willen we veel, ook op het gebied van zwangerschap. Hoe we met die optelsom van kennis en wensen omgaan is steeds meer de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de aanstaande ouders en de begeleidende gynaecoloog of verloskundige. Volgens Noordhoff Uitgevers voldoende aanleiding om met een ingrijpende herziening van de klassieker Hét Negen Maanden Boek in te haken op de actualiteit.

Door de nieuwe media is medische informatie altijd binnen handbereik. Maar meer weten betekent niet per definitie dat je meer inspraak hebt. Net zo min als meer kunnen automatisch betekent dat de zwangerschap meer of minder klinisch wordt. Wel hoef je je als aanstaande ouder tegenwoordig minder 'overgeleverd' te voelen. Maar wat gebeurt er nu precies van binnen? Wat is 'het beste' en waar liggen nu precies die grenzen? In Het Negen Maanden Boek zijn de nieuwste inzichten, tips en ervaringen verzameld en opgetekend door auteur Gemma Boormans: "Onze honger naar informatie over wat er tijdens je zwangerschap nu precies in je buik gebeurt, kan steeds eerder en beter worden gestild. In Hét Negen Maanden Boek gaat het uitgebreid over de gezonde zwangerschap. Heel informatief, toegankelijk en optimistisch."

Wonder

Ook dr. Yenny Kurniawan (gynaecoloog in het Groninger Martini Ziekenhuis), die intensief betrokken is geweest bij de keuze van de onderwerpen, vindt dat meer kunnen en weten zeker geen slechte ontwikkeling is: "Vrouwen komen daardoor wél voor steeds meer keuzes te staan. Daarom ben ik blij met de derde editie van Hét Negen Maanden Boek. Het sluit goed aan bij wat we nu weten. Al gaan de medische ontwikkelingen door en al blijven zwangerschap en bevalling ook voor mij een onbeschrijfelijk wonder. Wat mij betreft is 't hét boek voor op je nachtkastje", aldus Kurniawan.

Nieuwe onderwerpen

Naast Kurniawan hebben meerdere deskundigen meegewerkt aan een grondige inhoudelijke check, tevens om ervoor te zorgen dat de inhoud goed aansluit bij de belevingswereld van aanstaande moeders. Ook Pauline Sampiemon, een door de wol geverfde verloskundige, heeft intensief meegewerkt. In het boek is een aantal aandachtspunten verschoven en er zijn nieuwe onderwerpen geïntroduceerd. Er is onder meer veel aandacht voor pijnstilling rond de bevalling, de 20 weken echo en beslissingen rond werk en zorg. De opzet van het boek is hetzelfde gebleven en bestaat uit vier delen: je zwangerschap van week tot week; je bevalling van uur tot uur; twaalf unieke bevallingsverhalen en de eerste 150 vragen na de bevalling. Nieuw is een lijst met handige websites en adressen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.hetnegenmaandenboek.nl