Gemeente Goedereede


De nieuwe wethouders in Goedereede

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 hebben SGP, Verenigd GemeenteBelang (VGB) en ChristenUnie (CU) snel een nieuwe coalitie gevormd. De wethouders zijn op 25 maart gekozen door een meerderheid van de raad. Het college wordt gevormd door drie parttime wethouders: Frans Tollenaar (SGP), Peter Feller (VGB) en Bert Tuk (CU). Twee wethouders, Tollenaar en Tuk, zijn nieuwe gezichten en worden hier voorgesteld.
Frans Tollenaar2.jpg
Frans Tollenaar

PASPOORT

Leeftijd: 54 jaar
Woonplaats: Nieuwdorp is Zuid-Beveland

Privé: Frans is gehuwd met Corrie en ze hebben geen kinderen. Kerkelijk meelevend met de Gereformeerde Gemeente te Nieuwdorp was een aantal jaren organist, daarna kerkenraadslid en nu wederom organist. Hobby: wandelen met de viervoeter Nora langs het strand, de zee en de zon. Tijdens de zomervakantie bergwandelingen en huttentochten maken samen met vrienden.

Frans Tollenaar is net als zijn voorganger een wethouder van buitenaf, niet woonachtig in deze gemeente. Zijn geboorteplaats is Hoek in Zeeuws-Vlaanderen. Hij is geboren op een boerderij en heeft een tweelingbroer die de boerderij onder zijn hoede heeft. Ze hebben ruim 27 jaar in Zeeuw-Vlaanderen doorgebracht. Daarna is hij voor zijn werk verhuisd naar Zuid Beveland.

Zijn eerste werkervaring is in het bedrijfsleven in verschillende commerciële functies in de bouwwereld. Vervolgens is hij overgestapt als financieel beleidmedewerker bij Rijkswaterstaat Middelburg, Dordrecht en Delft. Daarna opnieuw het bedrijfsleven ingegaan als staflid van een scheepvaartbedrijf in Vlissingen.

Vanwege politieke aspiraties werd hij in 1993 raadslid van de gemeente Borsele namens SGP. Hier heeft hij vijf jaar het fractievoorzitterschap van SGP bekleed. En van 1998 tot 2006 was hij wethouder. Daar heeft hij ervaring opgedaan in het dagelijkse bestuur van de gemeente Borsele.

Hoewel hij een consultancy bedrijf heeft en daarnaast nog mede-eigenaar is van een onderneming op het gebied van duurzaamheid, kruipt het bloed toch waar het niet kan gaan. Tollenaar: "Het openbare bestuur bleef trekken. Toen de mogelijkheid zich voordeed in Goedereede was de keuze gauw gemaakt".

Als opvolger van Ton Admiraal heeft hij de portefeuille Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting onder zijn hoede. Hij wil doorgaan op de ingeslagen weg. "Admiraal slaagde er in bouwprojecten vlot te trekken en dat betekent dat men van mij verwacht dat ik zal doorpakken", aldus de nieuwe wethouder. Hij hoopt snel contacten te kunnen leggen met de provincie en goede wisselwerking en samenwerking te hebben de komende tijd.

Bert Tuk5.jpg
Bert Tuk PASPOORT

Leeftijd: 47 jaar
Woonplaats: Ouddorp
Privé: Bert is ruim 20 jaar gehuwd met Carla, ze hebben drie kinderen: Anna (15), Merel (13) en Jan (9).
Kerkelijk meelevend en actief betrokken (kerkenraadslid, lid dagelijks bestuur) met de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, voorzitter van Mannencomité Goeree-Overflakkee (organiseert de jaarlijkse Mannendag op Goeree-Overflakkee) en voorzitter van het bestuur van Stichting Vision (organisator van de consumentenbeurs te Oudorp). Hobby: tennis, badminton, mountainbiken en skiën. Houd ook van tuinieren en wandelen in de natuur.

Hoewel hij een "overkanter" is kwam hij al vanaf 1970 regelmatig op Goeree. Zijn ouders hadden een vakantiehuisje in Ouddorp. In 1993 hebben ze zelf een vakantiehuisje laten bouwen en hierdoor kwamen ze nog vaker op het eiland. Toen hij de kans kreeg om hier te gaan werken, zijn ze verhuisd vanuit de Hoeksche Waarde naar Ouddorp. Daar wonen ze nu alweer ruim vijf jaar aan het Smalle Einde, het "plekkie van dikke Wullem" zoals de echte Ouddorpers zeggen.

Hij heeft jarenlang gewerkt bij de Rabobank en was directeur van de bankvestiging in Ouddorp. Nu heeft hij een eigen bedrijf opgestart dat financiële adviezen geeft.

Politiek voelt hij zich thuis bij de ChristenUnie. Vier jaar geleden was hij bij de verkiezingen lijstduwer. Deze raadsverkiezing stond hij op plaats nummer drie op de lijst van ChristenUnie.

Bert was verrast toen hij gevraagd werd of hij beschikbaar was voor de functie van wethouder economische zaken. Tuk: "Hoewel ik net een eigen bedrijf aan het opstarten was, leek deze uitdaging mij zo interessant dat ik met genoegen "ja" op heb geantwoord. Mijn inspiratie in het werk is de omgang met mensen en ik geniet ervan als met geduld en vasthoudendheid projecten tot stand komen".

Bert Tuk volgt Arend-Jan van der Vlugt (CDA) op als wethouder Economische zaken en Openbare werken. Hieronder vallen o.a. beheer en uitvoering, visserij, landbouw, recreatie en toerisme.