Ingezonden persbericht



---



Persbericht

Amsterdam, 7 april 2010

Bereik dagbladen in 2009 stabiel
Lezers blijven dagbladen trouw

Bezuinigingen van consumenten ten spijt, Nederland blijft massaal de gedrukte krant lezen. In 2009 las 68 procent van de Nederlanders dagelijks een krant. Dat staat voor 9,4 miljoen krantenlezers, een zelfde aantal als in 2008. De betaalde kranten hebben zelfs een 0,5 procent stijging van het bereik kunnen bewerkstelligen. Dit blijkt uit zojuist gepubliceerde cijfers van NOM, dé bron voor printbereikonderzoek in Nederland.

Zeven op de tien Nederlanders lezen dus dagelijks één of meer dagbladen. De nieuwe cijfers laten opnieuw zien dat krantenlezers in alle doelgroepen ruim vertegenwoordigd zijn. Welke leeftijd- of inkomensklasse dan ook, minimaal de helft komt dagelijks met de krant in aanraking.

De betaalde dagbladen hebben hun lezerspubliek licht zien toenemen (dagelijks 8,3 miljoen). De bevolkingstrend met een toenemend opleidingsniveau pakt positief uit voor de landelijke dagbladen. De groep gratis dagbladen trok minder lezers. Dit is grotendeels het resultaat van de gewijzigde distributiestrategie van De Pers. Ook de andere gratis kranten hebben in hun oplage gesneden, maar door in te zetten op efficiënte distributiepunten bleef de bereikdaling bij Sp!ts en Metro zeer beperkt.

De bereikontwikkeling moet niet worden verward met dalende advertentiebestedingen; de Nederlandse dagbladen hebben in 2009 last gehad van dalende inkomsten uit (personeels-) advertenties. De lezerskring van de dagbladen heeft daar niet onder te lijden gehad. Naast het bereik van de gedrukte krant kent het bezoek aan de websites van dagbladen een sterke groei. Vorig jaar was de helft van de Nederlanders regelmatig op deze nieuwssites te vinden.

Olaf Croon, directeur Cebuco: "Het is mooi om te constateren dat in het hedendaagse uitgebreide media-aanbod de gedrukte krant trouw gelezen wordt. Dankzij die constante prestatie kunnen adverteerders met hun dagbladadvertenties gegarandeerd rekenen op een hoog actueel bereik".

De NOM Printmonitor is in Nederland de standaard voor bereikcijfers van dagbladen en tijdschriften. Aan het onderzoek hebben 25.038 respondenten van 13 jaar en ouder meegewerkt. Deze steekproef staat voor 13.753.000 Nederlanders. Klik hier voor een overzicht van de meest recente bereikcijfers.
---