Watersportverbond - KNWV

Watersportverbond enthousiast over plan Zandmotor

woensdag 7 april 2010

Het Watersportverbond is enthousiast over de 'Zandmotor', een grote hoeveelheid zand die wordt aangebracht voor de Delflandse kust. In de nieuw te vormen (tijdelijke) baaien en lagunes zullen namelijk nieuwe mogelijkheden ontstaan voor waterrecreatie.

Zandmotor - foto Kustvisie Zuid-Holland Het regioteam Noordzee van het Watersportverbond heeft zijn enthousiasme overgebracht in de
inspraakreactie op de milieueffectrapportage (MER) en
vergunningaanvragen voor de aanleg en de zandwinning van de Zandmotor.

Ideale surf-, zeil-, roei- en kanospot
Door de ligging van de baai met opening naar het Noordoosten en de grootte ontstaan unieke mogelijkheden om kennis te maken met de watersport, onder andere voor de jeugd. Met winden uit westen, zuiden en oosten ligt de baai in de luwte en is een ideale plek om te leren surfen, zeilen, roeien en kanoën. Ook de oppervlakte, te vergelijken met Kralingse plas, Vlietland en Zoetermeerse plas, is buitengewoon geschikt voor de kennismaking met zulke watersporten.

Lagune
Omdat de baai door de natuurlijke werking van wind en stroom slechts tijdelijk is (een schatting van twee jaar is genoemd), ontstaan er vervolgens mogelijkheden voor een âinshoreâ lagune. Het
Watersportverbond heeft gevraagd te onderzoeken of deze lagune van voldoende omvang (50-100 hectare) kan zijn voor uitoefening van de watersport.

Watersporten als zeilen, surfen, roeien en kanoën zijn een vorm van actieve recreatie die de kwaliteit van wonen, werken en overige recreatie in de regio verder vergroten, zo is het Watersportverbond van mening.

Brandingwatersportverenigingen
Ook heeft het verbond bijzondere aandacht gevraagd voor de
brandingwatersportverenigingen (onder andere catamaran) die in de buurt gevestigd zijn. Als gevolg van de zeewaartse landwinning zien zij hun accommodatie aan zee bedreigd. Indien het verplaatsen van sportaccommodatie noodzakelijk is, zullen de verenigingen
nadeelcompensatie verlangen, zo heeft het verbond aangegeven.

Aandachtspunten
Daarnaast is aandacht gevraagd voor het verhoogde risico van het aan de grond lopen van, met name, zeiljachten ten tijde van de
werkzaamheden en in de nieuwe situatie met het schiereiland anderhalve kilometer de zee in. Het Watersportverbond is van mening dat speciale aandacht voor markering, dag en nacht, is vereist om ongelukken te voorkomen.

Het Watersportverbond heeft in haar reactie de noodzaak benadrukt van monitoring van de voortgang en effecten van de zandmotor in de brede zin des woords, en vraagt om een transparante berichtgeving daarover door de bevoegde autoriteiten.


* Kijk voor meer informatie over de Zandmotor op
http://www.kustvisiezuidholland.nl/zandmotor

* Kijk voor meer informatie over de activiteiten van het Regioteam Noordzee op www.watersportverbond.nl/noordzee