Gemeente Alphen aan den Rijn


Meer plastic afval in de Plastico2

Woensdag 7 april is aan de Troubadourweg een nieuw plastic-verdichtingssysteem voor ondergrondse afvalcontainers in gebruik genomen. Gemeente Alphen aan den Rijn, Pentacon en Bwaste onthulden gezamenlijk de Plastico2, met verdichter voor plastic afval. De gemeente verwacht door het nieuwe systeem vier keer zo veel plastic afval in dezelfde 5.000 litercontainer onder de grond kwijt te kunnen.

Uniek systeem
Plastico2 is ontwikkeld op initiatief een medewerker van de gemeente Alphen aan den Rijn in samenwerking met Pentacon Engineering en Bwaste International B.V. Pentacon Engineering ontwikkelde op aangeven van de gemeentemedewerker, de techniek van dit systeem. Bwaste International B.V. zorgde voor een passende behuizing eromheen. De Gemeente Alphen aan den Rijn heeft daarom de primeur voor het Plastico2-systeem. In de zomer wil de gemeente deze speciale containers uitbreiden naar tien stuks, op de locaties waar het meeste plastic afval wordt ingeleverd (zoals winkelcentra).

Voordelen
De gemeente verwacht door het nieuwe systeem vier keer zo veel plastic afval in dezelfde 5.000 litercontainer onder de grond kwijt te kunnen. Hierdoor hoeven minder afvalwagens op en neer te rijden door de wijken en naar de afvalverwerkers. Hans Groen in t Wout, wethouder Stadsbeheer, stelt dat er nog meer voordelen zijn aan het verdichtingssysteem: Het systeem werkt zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet en kan dus flexibel ingezet worden. En de container is te legen met hetzelfde materieel dat de gemeente nu al gebruikt voor de andere ondergrondse containers. De trommel waar de zak met plastic afval ingaat, is wel iets kleiner dan van een normale container. Bewoners kunnen hun plastic afval beter in een gewone boodschappentas verzamelen dan in een grote 60 litervuilniszak.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn