Gemeente Onderbanken


Raad van State doet finale uitspraak over de bomenkap

Heden heeft de Raad van State uitspraak gedaan inzake de Nimby-procedure over de bomenkap in de Schinveldse bossen. Naar de mening van de Raad van State is de minister van VROM niet in staat gebleken om goed te kunnen onderbouwen waarom de toename van de geluidsoverlast van het vliegverkeer van de AWACS-basis te Geilenkirchen aanvaardbaar is. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het besluit van de minister van VROM uit augustus 2005 om de kapwerkzaamheden mogelijk te maken, naar de prullenbak verwezen.

In juli 2007 had de Raad van State al bepaald dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bomen te kappen in de Schinveldse bossen 'onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd'. Zo had de minister naar het oordeel van de Raad van State onder meer moeten motiveren 'waarom de mogelijk gemaakte toename van de geluidsbelasting, hoe gering ook, desalniettemin naar haar mening aanvaardbaar is', gelet op de reeds bestaande geluidsoverlast van de Awacs vliegtuigen. De minister heeft naar aanleiding van die uitspraak opnieuw onderzoek laten verrichten en alsnog een nieuw besluit genomen. Maar met dit nieuwe besluit heeft de minister naar het oordeel van de Raad van State het 'eerder geconstateerde gebrek wat betreft geluid en de daarmee samenhangende gezondheidseffecten niet weggenomen'. De Raad van State heeft met de uitspraak van vandaag 'zelf in de zaak voorzien' door het eerste besluit uit augustus 2005 te 'herroepen'. Het zogenoemde NIMBY (Not In My Backyard)-besluit is hiermee van tafel.

Â

Hoewel de Raad van State dit geschil nu finaal heeft beslecht, krijgt de zaak op een andere wijze nog wel een vervolg. De gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop Awacs Overlast hebben een verzoek om schadevergoeding ingediend. De Raad van State beschikt over onvoldoende gegevens om dat verzoek op dit moment te kunnen beoordelen. Later zal de Raad van State nog een uitspraak doen over een eventuele schadevergoeding.

Â

De gemeente Onderbanken is uiteraard zeer verheugd met deze uitspraak, die het rechtvaardigheidsgevoel van de burger weer herstelt. Het gemeentebestuur betreurt dat de bomenkap achteraf ten onrechte blijkt te zijn uitgevoerd.