ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Genomineerden ICT Regie Award 2010 bekend

Woerden, 7 april 2010

ICT Regie zal op 21 april a.s. voor het vijfde opeenvolgende jaar de ICT Regie Award uitreiken. De genomineerden voor de editie van 2010 zijn Paul Heysters van Recore Systems BV en Pim Tuyls van Intrinsic ID-BV. De award wordt toegekend aan de persoon of organisatie, die erin is geslaagd resultaten van wetenschappelijk ICT-onderzoek te vertalen naar één of meerdere succesvolle innovaties ten behoeve van economie of samenleving. De uitreiking van de prijs vindt plaats tijdens de Nationale ICT Awards in de Nieuwe Kerk te Den Haag.

Genomineerden

Uit de diverse inzendingen koos een deskundige jury, onder leiding van voorzitter Hennie Wesseling (lid Adviesraad ICT Regie), de volgende twee deelnemers:

Paul Heysters: Recore Systems BV

Recore werd in 2006 opgericht door drie onderzoekers van de Universiteit Twente en streeft ernaar de daar ontwikkelde technologieën om te zetten in op de markt succesvolle producten. Jarenlang onderzoek naar energiezuinige ontwerpen, herconfigureerbare logica en digitale signaalbewerking vormt de basis voor de herconfigureerbare processoren met tools en software die worden geproduceerd door Chief Executive Officer Paul Heysters en zijn collegas.

De doeltreffende combinatie van een efficiënte applicatiespecifieke chip en de flexibiliteit van een normale processor heeft geresulteerd in een energiezuinige chip met hoge prestaties, te gebruiken bij zowel digitale radio en TV als draagbare mediaspelers en navigatiesystemen. Daar de configuratie in staat is zichzelf tijdens het gebruik aan te passen, is het product een uitkomst voor in het bijzonder de reizigers van deze wereld. Nooit meer hoeven zij zich te ergeren aan de diverse in Azië en Europa gebruikte standaarden. Een UT patent is inmiddels overgedragen naar Recore.

Pim Tuyls: Intrinsic ID-BV

Intrinsic ID-BV, een voortvloeisel uit Philips Research, strijdt tegen de vervalsing van goederen in het algemeen en elektronische producten in het bijzonder. Chief Technology Officer van de organisatie is dr. Pim Tuyls, die bekendheid verwierf als uitvinder van de digitale vingerafdruk-technologie. Bij de producten van Intrinsic-ID staat de beveiliging van chips in smart cards, betaaltelevisiesystemen, mobiele apparaten (zoals mobiele telefoons) en de belangrijke informatie (bijvoorbeeld software, muziek, videos en pincodes) op deze apparaten centraal.

Ook komen de toepassingen terug in de sensoren van zogenaamde body area networks, waarmee medische gegevens worden verzameld en de bescherming van de privacy moet worden gegarandeerd. Dankzij de inzet van de producten van Intrinsic-ID kan een verlies van miljoenen euros ten gevolge van de concurrentie van goedkoop geproduceerde vervalsingen worden verkomen en wordt een groot maatschappelijk en economisch belang gediend.

Over de ICT Regie Award

De ICT Regie Award is één van de vier prijzen die worden uitgereikt tijdens de Nationale ICT Awards in Den Haag. Tijdens het evenement worden ook de winnaars bekend van de ICT~Office Innovatie Award (innovatie op het gebied van ICT), de ICT Milieu Award (duurzaamheid en ICT) en de Broos van Erp Prijs (vernieuwende ICT-toepassingen door startende MKBers). De ICT Regie Award wordt uitgereikt door ICT Regie, het nationale regieorgaan voor ICT-onderzoek en innovatie.