Wat doen ze me nou? Derren Brown en mind control


Lezing in de Maand van de Filosofie

NIJMEGEN, 20100401 -- Het Soeterbeeck Programma en de Faculteit der Filosofie organiseren in de Maand van de Filosofie een publiekslezing over Vrijheid. Jan Bransen spreekt over de vraag of de voorspelbaarheid van ons gedrag, en het bijbehorende 'kuddegedrag', een bedreiging voor de individuele vrijheid is. Als voorbeeld gebruikt hij een film van de Britse mentalist Derren Brown. De lezing vindt plaats op woensdag 7 april 2010 van 20.00 -21.30 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/maandvandefilosofie

Is de voorspelbaarheid van ons gedrag, en het bijbehorende 'kuddegedrag' dat wij vaak vertonen, een bedreiging voor de individuele vrijheid die ons zo dierbaar is? Jan Bransen geeft een ontkennend antwoord. Maar eerst betoogt hij dat voorspelbaarheid een groot goed is, dat functioneert als een sterk sociaal bindmiddel. Wie echter voorspelbaar is, is ook manipuleerbaar. En hoewel 'manipuleerbaar' een risico in zich draagt, staat niets ons in de weg onszelf te manipuleren. Daarvoor hoeven we alleen maar 'vastberaden' te zijn, en dat is een prachtige eigenschap die mensen kunnen verwerven.

Prof.dr. Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft internationaal uitgebreid gepubliceerd op het terrein van autonomie, zelfkennis, praktisch redenen en vrij handelen. Onlangs verscheen van hem Word zelf filosoof, Diemen: Veen Magazines, 2010.
Na zijn lezing interviewt Paulien Snellen, student Filosofie en hoofdredacteur van Splijtstof, Jan Bransen.

Vrijheid is voor velen het allerhoogste ideaal. Tegelijkertijd kan onbegrensde vrijheid leiden tot egoïsme en hufterigheid. Maar wat verstaan we eigenlijk onder vrijheid? Ben je nog wel vrij als je deel uitmaakt van een groep? In hoeverre bepaal je zelf wat je wilt? Wat is de prijs van economische vrijheid? Wordt vrijheid niet enorm overschat?

In de Maand van de Filosofie geven wetenschappers van de Radboud Universiteit Nijmegen hun visie op vrijheid in lezingen, interviews en discussies.

Deelnemen
Deelname ¤ 7,50 | medewerkers en alumnipashouders RU ¤ 5,- | studenten RU gratis
Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/maandvandefilosofie. Bij verhindering blijft de betalingsverplichting bestaan. Informatie: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp


Volgende lezingen:
21 april 2010, Vrijheid, bewustzijn en neurowetenschap. Bestaat de vrije wil?
Marc Slors is hoogleraar Cognitiefilosofie. Hij werkt aan een theorie over de eenheid van lichaam en geest.

28 april 2010, Vrijheid en eerlijkheid. Kan politieke vrijheid zonder oneerlijkheid?
Marcel Wissenburg is hoogleraar Politieke theorie, Visiting Professor aan Keele University (UK) en adviseur van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau van de VVD.





Ingezonden persbericht