Politie Hollands Midden

Gouda - Politie richt zijn pijlen op tasjesdieven

flyergouda Gouda, 07-04-2010 o De politie heeft half maart twee verdachten aangehouden op verdenking van het plegen van een serie straatroven in het afgelopen jaar. Het tweetal zit nog vast. In het weekend van 27, 28 maart werd echter toch weer drie keer een fietser bijna slachtoffer van een tasjesroof. Naast het rechercheonderzoek om de daders te kunnen pakken zet de politie ook preventieve maatregelen in.

De twee verdachten die ervan worden verdacht verantwoordelijk te zijn voor meerdere straatroven tussen augustus 2009 en maart 2010 zitten nog vast. Paul van Musscher, districtschef van Politie Gouwe IJssel: Met deze aanhoudingen laten we zien dat de aangekondigde persoonsgerichte aanpak zn vruchten afwerpt. We hebben dus gekeken wie er voor dergelijke feiten verantwoordelijk zouden kunnen zijn en pakken vervolgens die daders op. Bovendien brengen we hun inkomsten uit criminele activiteiten in kaart. Op grond daarvan beslist de rechter over eventuele invordering van dat geld. Van Musscher benadrukt dat ook na deze aanhoudingen de politie haar pijlen op tasjesdieven blijft richten. Dat moet ook, want de ellende blijkt niet over te zijn met de aanhouding van dit tweetal. We zijn dus continue aan het rechercheren om ook andere tasjesdieven in kaart te brengen en binnen te kunnen halen.

Van andermans spullen afblijven Tegelijkertijd zijn er aan de preventieve kant acties gaande. De politie in Gouda flyert, samen met medewerkers van Stadstoezicht, tegen vooral diefstal uit fietstassen. Tasjesdieven blijken namelijk soms eenvoudig hun buit te kunnen pakken uit een open fietstas. Paul van Musscher: Het gaat te ver om te zeggen dat gelegenheid de dief maakt. De daders moeten van andermans spullen afblijven en doen ze dat niet, dan komen ze echt aan de beurt. We vinden het echter ook onze plicht mensen praktische tips te geven en te adviseren hoe door het nemen van voorzorgsmaatregelen de slachtofferkans afneemt. Bekend is dat de daders tussen de 15 en 20 jaar zijn en vaak gebruikmaken van een fiets. De politie vermoedt dat de slachtoffers worden gevolgd, na bijvoorbeeld het doen van boodschappen of na het pinnen van geld. Vaak hebben de slachtoffers de diefstal niet in de gaten.

Geheugensteuntje Politie en Stadstoezicht flyeren onder meer op de Voorwillenseweg en de omgeving van de Thorbeckelaan. Voornamelijk op dinsdag en donderdag vinden er tussen 11.00 en 17.30 uur nogal eens tasjesroven plaats. Dinsdag 30 maart werden voor het eerst de preventieflyers uitgedeeld. Uit de tientallen gesprekken die daarbij met voorbijgangers gevoerd werden, blijkt dat de Gouwenaren weten dat er regelmatig tasjesdieven op pad zijn. De overhandigde preventietips werden veelal gewaardeerd als geheugensteuntje.