RvS hakt knoop door in NIMBY-procedure over bomenkap in Onderbanken

07/04/2010 10:15

Raad Van State

De minister van VROM is niet in staat gebleken om binnen een redelijke termijn goed te onderbouwen waarom de toename van de geluidsoverlast van het vliegverkeer rond de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen aanvaardbaar is. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het besluit van de minister van VROM uit augustus 2005 om kapwerkzaamheden mogelijk te maken in de Schinveldse bossen ten behoeve van dat vliegverkeer 'herroepen'. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (7 april 2010). Hiermee komt een einde aan een langdurig conflict tussen de minister van VROM en de gemeente Onderbanken. Dit conflict ontstond in 2005 toen de minister taken en bevoegdheden op het gebied van de ruimtelijke ordening van de gemeente had overgenomen, omdat de gemeente onvoldoende zou meewerken aan maatregelen die in haar ogen noodzakelijk waren voor veilig vliegverkeer rond de NAVO-vliegbasis.

In juli 2007 had de Raad van State al bepaald dat het besluit van de minister van VROM om een deel van de bomen te kappen in de Schinveldse bossen 'onzorgvuldig was voorbereid en niet deugdelijk was gemotiveerd'. Zo had de minister naar het oordeel van de Raad van State onder meer moeten motiveren 'waarom de mogelijk gemaakte toename van de geluidsbelasting, hoe gering ook, desalniettemin naar haar mening aanvaardbaar is', gelet op de reeds bestaande geluidsoverlast van de Awacs vliegtuigen. De minister heeft naar aanleiding van die uitspraak opnieuw onderzoek laten verrichten en alsnog een nieuw besluit genomen. Maar met dit nieuwe besluit heeft de minister naar het oordeel van de Raad van State het 'eerder geconstateerde gebrek wat betreft geluid en de daarmee samenhangende gezondheidseffecten niet weggenomen'. De Raad van State heeft met de uitspraak van vandaag 'zelf in de zaak voorzien' door het eerste besluit uit augustus 2005 te 'herroepen'. Het zogenoemde NIMBY (Not In My Backyard)-besluit is hiermee van tafel.

Hoewel de Raad van State dit geschil nu finaal heeft beslecht, krijgt de zaak op een andere wijze nog wel een vervolg. De gemeente Onderbanken en de Vereniging Stop Awacs Overlast hebben een verzoek om schadevergoeding ingediend. De Raad van State beschikt over onvoldoende gegevens om dat verzoek op dit moment te kunnen beoordelen. Later zal de Raad van State nog een uitspraak doen over een eventuele schadevergoeding.

In 2005 wilde de minister de aanleg en instandhouding van een obstakelvrije vliegroute mogelijk maken ten westen van de start- en landingsbaan van de NAVO-vliegbasis in Geilenkirchen in Duitsland. De vliegroute voldeed volgens de minister niet aan de NAVO vliegveiligheidsvoorschriften.

Meteen vanaf het begin bestond verschil van mening tussen de gemeente Onderbanken en de minister van VROM over de maatregelen die in de Schinveldse bossen moesten worden genomen. In juli 2005 had het gemeentebestuur van Onderbanken besloten dat de top van slechts acht bomen mocht worden afgezaagd. In augustus 2005 heeft de minister van VROM het zogenoemde NIMBY-besluit genomen, omdat zij van mening was dat het besluit van het gemeentebestuur de in haar ogen noodzakelijke werkzaamheden in de Schinveldse bossen niet mogelijk maakte. Met een NIMBY procedure kan de minister van VROM taken en verantwoordelijkheden van de gemeente overnemen en zelf die planologische maatregelen nemen, die de minister noodzakelijk vindt en waar de gemeente niet aan wil meewerken.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.





http://www.raadvanstate.nl