Gemeente Duiven


De zestien gemeenten in de regio Gelderland Midden zijn een grootscheepse campagne over risicocommunicatie gestart. De komende jaren wordt regelmatig aandacht gevraagd voor risico's die burgers kunnen lopen bij calamiteiten. Op de nieuwe website www.mijnrisico.info kan elke inwoner precies zien wat in haar of zijn woonomgeving kan gebeuren en of hij moet schuilen of vluchten.

'Ramen en deuren sluiten en zet de radio aan' en 'Denk vooruit...' zijn bekende slagzinnen die de overheid al jaren gebruikt om burgers te waarschuwen voor mogelijke rampen. De campagne van Gelderland Midden sluit daarop aan en is gericht op vluchten bij ongevallen en rampen. Denk aan een LPG-tankstation of gevaarlijke transporten als er explosiegevaar dreigt. Ook bij hoog water kun je beter vluchten dan schuilen.

Uit een grote enquête is gebleken dat inwoners graag informatie willen over risico's die zij lopen in hun woonomgeving. De inwoners van Gelderland Midden gaven ook aan dat ze willen weten wat ze moeten doen bij hoog water. Daarom wordt dit risico als eerste in een reeks besproken en toegelicht. Met de slagzin Denk vooruit ...weet wat je doet bij hoog water worden inwoners attent gemaakt op de campagne.

Elke gemeente heeft de plicht haar inwoners en belanghebbende organisaties te informeren over mogelijke rampen en ongevallen. Daarom heeft Hulpverlening Gelderland Midden (HGM) het initiatief genomen om samen met de gemeenten een meerjarenbeleid- en uitvoeringsplan op te stellen. Hieruit is uiteindelijk de campagne 'denk vooruit...weet wat je doet in nood' ontstaan, die drie jaar gaat duren.