Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Waterwerk in uitvoering

De bodem van de Kralingse Plas is schoon! De waterbodemsanering was de eerste stap op weg naar een schone plas. Nu volgen de overige maatregelen die nodig zijn om de waterkwaliteit in de Kralingse Plas te verbeteren.

Het lood is eruit
De Kralingse Plas is niet langer verontreinigd met lood. Een jaar na de start van de waterbodem¬sanering zijn de saneringswerkzaamheden klaar. Delen zijn gebaggerd en de hele plas is voorzien van een zandlaag. Voor een optimaal resultaat zijn aanvullende baggerwerkzaamheden uitgevoerd bij het strandbad en tussen het strandbad en het eiland. Met het afronden van de waterbodemsanering is de eerste stap naar een schone Kralingse Plas gezet!

Materieel opgeruimd
Nu de waterbodemsanering afgerond is, zijn ook de overslagactiviteiten in het Boerengat en sproeiwerk¬zaamheden op de plas afgelopen. In februari en begin
maart is het materieel, zoals het overslagponton, het sproeiponton en de leiding onder het gemaal Schilthuis en langs de Rotte opgeruimd. Het bouwterrein aan het Langepad blijft gedurende het project in gebruik.

Verder met de volgende maatregelen
De bodem van de Kralingse Plas is gebaggerd en afgedekt, maar daarmee is het werk nog niet klaar. Om een goede waterkwaliteit te krijgen, is een heel pakket maatregelen nodig. Een onderdeel daarvan is het verbeteren van de visstand. Een goede waterkwaliteit kan niet zonder een goede visstand, en andersom ook niet. De komende periode worden diverse maatregelen genomen om de visstand te verbeteren: het gemaal visvriendelijk maken, bij de sluis een viswering aanbrengen, de eenzijdige visstand aanpakken en een vistrap aanleggen.

Visvriendelijk gemaal
Vlakbij de sluis, in de zuidwesthoek van de plas, staat gemaal Kralingse Plas. Dit gemaal zorgt voor het goede waterpeil in de plas. Zodra het waterpeil stijgt door regen, pompt het gemaal water naar de Rotte. Daarbij worden wel eens vissen mee gepompt. Na de zomervakantie wordt het gemaal vervangen en voorzien van een visvriendelijke pomp. Dit voorkomt dat vissen uit de Kralingse Plas verwond in de Rotte terecht komen.

Vissen geweerd bij sluis
Om de intrek van vissen vanuit de Rotte naar de Kralingse Plas te verminderen, komt er een viswering bij de sluis Kralingse Verlaat. Deze bestaat uit lampen die vissen afschrikken waardoor ze niet de sluis inzwemmen. Aan de kant van de plas komt ook een viswering. Vaak durven vissen de sluis aan de Rotte zijde niet uit te zwemmen. Door de viswering zwemmen vissen de sluis niet meer in en raken ze er dus ook niet in opgesloten. In de perioden dat de sluis niet wordt bediend, staan de lampen van de viswering niet aan.

Een gezonde en evenwichtige visstand
In 2006 en 2007 is de visstand in de Kralingse Plas onderzocht. Die bleek erg eenzijdig en voor een groot deel uit brasem te bestaan. Een overmaat aan witvis, klein en groot, zorgt voor troebel water. Grote brasems woelen op zoek naar voedsel de bodem om waardoor het water troebel wordt. En kleinere vissen eten veel watervlooien, terwijl watervlooien nuttig zijn bij het voorkomen van algengroei omdat ze algen eten. Een goede verhouding van vissoorten en een grote diversiteit aan vissen is dus belangrijk voor helder en biologisch gezond (zwem)water. Door het uitdunnen van witvis krijgen andere soorten, zoals baars, blankvoorn, ruisvoorn en snoek, een goede kans in de Kralingse Plas.

Begin maart is het hoogheemraadschap gestart met afvissen. De witvissen worden met netten, fuiken en elektrisch gevangen. Met elektrisch vissen worden de vissen met stroom tijdelijk verdoofd om ze zo gemakkelijk te kunnen opvissen. Na korte tijd komt de vis weer gezond bij. Vooral langs de oevers en bij begroeiing met riet wordt deze techniek gebruikt. De verschillende technieken worden op bepaalde plaatsen en tijdstippen ingezet, dus het kan dat u soms een tijdje geen activiteit ziet. Dit komt ten goede aan de vissen, omdat de vissen niet worden opgejaagd. De gevangen vissen worden elders levend uitgezet. Afhankelijk van de (weers)omstandigheden duurt het afvissen tot mei-juni.

Vistrap naar paaiplaats
Aan de westelijke rand van het Kralingse Bos ligt de Wolvenvallei. Daar groeien langs de oevers en in het water verschillende oever- en waterplanten. Door de plantengroei
is een goed paaigebied voor vissen ontstaan. De verbinding tussen de waterpartij en de Kralingse Plas is echter een onneembare hindernis voor de vis. Een put en een leiding met een hoogteverschil van een meter belemmeren de vissen om heen en weer te zwemmen. Daarom is nu een visvriendelijk alternatief bedacht. Een zogenaamde vistrap gaat de leiding en put vervangen. De vistrap verlaagt het waterniveau in kleine stapjes vanaf de Wolvenvallei richting de Kralingse Plas. Vissen zijn in staat deze kleine stapjes te zwemmen of springen.

Vanaf het najaar 2010 kunnen vissen vanuit de plas via de vistrap naar de Wolvenvallei zwemmen om daar rustig en beschermd te paaien. En na het paaien kunnen de volwassen vis en de jonge vissen via dezelfde trap terug zwemmen naar de plas. Met de vistrap draagt ook de Wolvenvallei bij aan een gezonde en evenwichtige visstand in de Kralingse Plas.

Boven de vistrap wordt een bruggetje met bankjes erop gebouwd, zodat bezoekers van het Kralingse Bos de trap kunnen bekijken en op een rustige plek kunnen genieten van de natuur.

Meer informatie
Voor meer informatie over het project kunt u terecht op de website van het hoogheemraadschap (www.hhsk.nl). Als u vragen heeft over de werkzaamheden of iets opmerkt bij de bouwplaats aan het Langepad kunt u bellen met het team Klanteninformatie van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, telefoon 010 45 37 356.

Voor vragen en meldingen over het schoon, heel en veilig houden van het Kralingse Bos kunt u bellen met het servicenummer van de gemeente Rotterdam 14 010 (lokaal tarief).

Samenwerking
Dit project wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in samenwerking met de gemeente Rotterdam, deelgemeente Kralingen-Crooswijk en Provincie Zuid-Holland. Voor de verbeteringsmaatregelen uit het inrichtingsplan is een Europese subsidie verkregen.