Vestia realiseert 40% minder CO2-uitstoot na groot onderhoud

07/04/2010 10:25

Vestia Den Haag Zuid-Oost

In een tijdsbestek van slechts twaalf maanden voerde Vestia in 256 flatwoningen aan de Stieltjesstraat in Den Haag diverse duurzame woningverbeteringen door. Alle huurders werkten mee en na het grondig opknappen van hun flats is hier een CO2-reductie gerealiseerd van 40%. De gevels, het dak en de keldervloeren werden geïsoleerd en er werd dubbelglas geplaatst. De hoge CO2-reductie was reden voor de gemeente Den Haag om een subsidie te verstrekken.

Opvallend project

Wat het meest in het oog springt bij het project aan de Stieltjesstraat, is de rol van de huurders. Er zijn niet veel projecten waar forse energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd voor de huidige huurders en waar de huur voor hen ook na het onderhoud hetzelfde blijft.

Betaalbaar wonen

Vestia bereikt twee doelen door te investeren in duurzaamheid. Allereerst draagt de corporatie zo bij aan een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het tweede doel sluit direct aan bij de kerntaak van Vestia: betaalbaar wonen garanderen voor huishoudens met lage inkomens. De energiekosten gaan een steeds groter deel uitmaken van de woonlasten. Huurders in de Stieltjesstraat wonen sinds het groot onderhoud niet alleen in beter geïsoleerde woningen, maar kunnen ook hun eigen gebruik beter monitoren. Dit kan met de warmte- en watermeters die in alle woningen zijn geïnstalleerd. Tot slot wordt het binnenklimaat sterk verbeterd doordat alle keukengeisers zijn vervangen door boilers. De CO2-besparing na deze maatregelen komt neer op 40 %.

Vestia

Vestia biedt woonservice aan de bewoners van circa 72.000 woningen in Haaglanden, Rotterdam en in diverse plaatsen in het midden van het land. De woningen zijn verdeeld over de lokale corporaties, die werken in hun eigen wijken en buurten. Zij kennen de situatie ter plekke goed en hebben rechtstreeks contact met het lokale bestuur, plaatselijke organisaties en vooral met de bewoners. Zo is Vestia altijd in de buurt! Vernieuwing van wijken en samenwerking met de zorgsector zijn twee voorbeelden van hoe Vestia haar maatschappelijke taak vervult. Naast de lokale corporaties heeft Vestia de beschikking over vier vakbedrijven. Er werken in totaal 950 mensen bij Vestia.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





htttp://www.vestia.nl