Gemeente Kaag en Braassem

Nieuwe zorgcentra in Woubrugge en Leimuiden

Foto: Floris Schoonderwoerd (wethouder gemeente Kaag en Braassem), Rogier van der Laan (Woondiensten Aarwoude) en An Vergouwe (WIJdezorg) schudden elkaar de hand

De gemeente Kaag en Braassem, de zorgaanbieder WIJdezorg en de woningcorporatie Woondiensten Aarwoude hebben afspraken gemaakt over twee nieuwe woon-zorgcomplexen in Woubrugge en Leimuiden. In deze complexen komen groepswoningen voor mensen met dementie en zelfstandige zorgwoningen. De samenwerkingsovereenkomst is op dinsdag 6 april 2010 getekend door de drie partijen.

Uit tal van onderzoeken blijkt dat onze gemeente de komende tien jaar sterk vergrijst. Het huidige aanbod aan zorg is te klein om die vergrijzing op te vangen. Nu verlaten veel oudere inwoners noodgedwongen deze dorpen, omdat er geen zorgvoorziening is.

Iedere bewoner een eigen vertrouwde plek

De komende vijf jaar worden extra zorgwoningen gecreëerd. In Woubrugge en Leimuiden komen nieuwe woon-zorgcomplexen. In beide complexen komen drie groepswoningen voor elk acht mensen met dementie. In elke groepswoning leven de bewoners met elkaar, zoals in een gezin, met een gezamenlijke huiskamer. Elke bewoner krijgt een eigen kamer met eigen sanitair. Naast de groepswoningen voor dementerenden, komen er ook zelfstandige zorgwoningen, waarin de bewoners 24 uur per dag zorg kunnen krijgen, dus ook midden in de nacht en dat is voor veel mensen een veilig idee.

Â

Locaties midden in het centrum

In Leimuiden ontbreekt op dit moment een zorgvoorziening, waardoor veel mensen het dorp noodgedwongen moeten verlaten. In de omgeving van het Seringenplein in Leimuiden worden de komende jaren 24 betonwoningen gesloopt. Op deze locatie wordt het nieuwe woon-zorgcomplex gebouwd. Vanuit het woon-zorgcomplex kom je met een lift naar het niveau van het dorpscentrum. De locatie ligt op ongeveer 200 meter van het dorpsplein in Leimuiden waar winkels en voorzieningen zijn.

Â

In Woubrugge is en blijft het zorgcentrum Woudsoord en wordt een tweede zorgcomplex toegevoegd. Deze wordt op de locatie Hussonshoek gebouwd, schuin tegenover het winkelcentrum de Batehof. De voorbereidingen voor beide complexen zijn gestart, met als doel dat in 2013 het complex in Woubrugge en in 2016 het complex in Leimuiden af zijn.

Â

Samenwerkingsovereenkomst

Op dinsdag 6 april ondertekenden de gemeente Kaag en Braassem, zorgaanbieder WIJdezorg en woningcorporatie Woondiensten Aarwoude een samenwerkingsovereenkomst om deze nieuwe complexen te realiseren. Woondiensten Aarwoude bouwt de nieuwe complexen, WIJdezorg levert de zorg en de gemeente voorziet in de randvoorwaarden om tot realisatie te komen. Alle partijen zijn blij met de afspraken. Wethouder Floris Schoonderwoerd: âWe zijn blij dat we na de onderzoeksfase nu met de uitvoering kunnen beginnen. De gemeente is enthousiast over de mogelijkheid dat mensen in deze dorpen oud kunnen worden.â Bestuurder An Vergouwe van WIJdezorg over de nieuwe vorm van zorg: âIn deze zorgvoorzieningen leef je met elkaar samen, maar er is ook ruimte om op jezelf te zijn. Wij zijn te gast bij onze bewoners in plaats van andersom.â Directeur Rogier van der Laan van Woondiensten Aarwoude over de samenwerking: âWij hebben beloofd om wonen met zorg te realiseren, maar dat kunnen we niet alleen. We zetten onze woorden nu gezamenlijk om in daden.â

Â

Â

Ondertekening van het samenwerkingscontract tussen gemeente Kaag en Braassem, WIJdezorg en Woondiensten Aarwoude