Gemeente Haaren


Leerplicht

De controle op de leerplicht is een gemeentelijke taak.

De leerplichttaken voor onze gemeente en voor de gemeentes Haaren, Schijndel, Sint-Michielsgestel en Vught wordt uitgevoerd door het Regionaal Bureau Leerplichtzaken. Dit zit in het gemeentehuis van Sint-Michielsgestel. Bij het RBL werken 6 medewerkers: 4 leerplichtambtenaren en een administratieve en registratieve medewerker.

Elke gemeente heeft een vaste, eigen leerplichtambtenaar.

Jaarverslag leerplicht

Het college van burgemeester en wethouders brengt elk jaar verslag uit aan de raad over het gevoerde leerplichtbeleid van het voorgaande schooljaar. Het jaarverslag leerplicht voor het schooljaar 2008-2009 is inmiddels vastgesteld.

Ontwikkelingen en cijfers

Uit het jaarverslag blijkt het volgende: dat er 417 zaken zijn behandeld, een stijging met 42 zaken (11,2%). Voor onze gemeente betreft het totaal aantal zaken 58.

Zoals in het vorige jaarverslag al werd aangegeven neemt de complexiteit van zaken toe, ook dit jaar weer. Vaak gaat het om schoolverzuim dat gepaard gaat met veel zorg.

Vakantieverlof

Maar het RBL heeft dit schooljaar ook te maken gekregen met een aantal uitzonderlijke gevallen van vrijstelling van schoolbezoek (verlof) en luxe verzuim (vakantieverzuim). Het bestrijden van vakantieverzuim is een speerpunt van onze gemeente. Het college vindt dat hiertegen duidelijk moet worden opgetreden. Dat wordt dan ook door de leerplichtambtenaren gedaan. Zo houden zij daags voor de schoolvakanties de zogenaamde `prikacties'. De leerplichtambtenaren controleren via een huisbezoek of de kinderen die op school zijn ziekgemeld ook echt ziek zijn. Als er niemand thuis is, krijgen de ouders een proces-verbaal.

Absoluut verzuim

Daarnaast controleren de leerplichtambtenaren of alle leerplichtige kinderen op een school staan ingeschreven. De ouders van de kinderen waarvan geen school bekend is, krijgen een brief. Het afgelopen schooljaar is er drie keer zo'n controle gehouden: in september, november en in mei.

Gelukkig zaten bijna alle kinderen op school en ging het in verreweg de meeste gevallen om administratieve fouten.

IB-groep

Het RBL krijgt de schoolgegevens door van de IB-groep in Groningen. De scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs melden de gegevens van de leerlingen bij de IB. De IB meldt door naar het RBL. Ook het schoolverzuim wordt op deze wijze gemeld.

De scholen voor primair onderwijs (basisscholen, speciaal onderwijs) melden nog met formulieren. Dit gaat in 2011 veranderen. Dan gaan deze scholen ook via de IB melden.

Uit de controles van het RBL bleek dat nog niet alle gegevens goed doorkomen bij het RBL. Maar dit gaat gelukkig steeds beter.

Verzuimspreekuur

Op het Maurick College is het verzuimspreekuur met de leerplichtambtenaar van start gegaan. Tijdens het verzuimspreekuur heeft de leerplichtambtenaar een waarschuwend gesprekje met een leerling die regelmatig te laat komt of af en toe verzuimt. Als de leerling hierna blijft verzuimen, wordt hij doorgestuurd naar Halt voor een taakstraf. De ervaringen met het spreekuur zijn positief. Vandaar dat er plannen zijn om dit ook op het Elde College te starten.

Onderzoek onder voortijdige schoolverlaters

In de eerste helft van 2009 is onderzoek gedaan naar de daginvulling van 18-23 jarigen zonder startkwalificatie. Dit zijn jongeren die volgens het gemeentelijke registratiesysteem op dat moment niet op een school stonden ingeschreven. Ook hadden zij geen diploma van een opleiding havo, vwo of mbo-2. Jongeren die geen daginvulling hadden mochten gebruik maken van het Traject Op Maat in Den Bosch. Hiervoor zijn 10 jongeren aangemeld.

Samenwerking met andere gemeentes

In januari 2009 is gestart met een regionaal overleg leerplicht. Hieraan nemen de RBL-gemeentes ook Boxtel, Heusden en Den Bosch deel. Het doel van dit overleg is om in alle gemeentes tot eenzelfde werkwijze te komen. Dit is heel belangrijk bij bijvoorbeeld afspraken over het verlenen van verlof door school. Hierover zijn al duidelijke afspraken gemaakt. De scholen worden hierover ingelicht.

Verzuimcontrole Elde College, Schijndel/Sint-Michielsgestel

Eind mei 2009 heeft de leerplichtambtenaar de verzuimregistratie van het Elde College gecontroleerd. Het komende jaar worden ook andere scholen voor voortgezet onderwijs gecontroleerd.

Het complete jaarverslag is te vinden op de site van de gemeente Sint-Michielsgestel onder Onderwijs: RBL. Als u vragen heeft kunt u contact opnemen met de RBL: