FNV Bouw

Cao bikudak: Onderhandelingen vlotten niet

De derde onderhandelingsronde voor de cao voor de Bitumineuze en Kunststof dakbedekkingsbedrijven (bikudak) is wederom zonder resultaat afgesloten. Vandaag houdt FNV Bouw & Infra een achterbanoverleg over de werkgeversvoorstellen.

De bonden willen meedenken, maar werkgevers vinden een structurele loonsverhoging van 1,25% niet aan de orde, aldus Hans Crombeen, eerste onderhandelaar namens FNV Bouw & Infra. "Werkgevers hebben in de onderhandelingen de noodklok geluid. Daarop hebben wij voorgesteld om uit crisisoverwegingen een cao voor de komende negen maanden af te sluiten, tot 31 december 2010. Door middel van een (tijdelijke) korting op een werkgeverspremie voor het Sociaal Fonds Bitumineuze ontstond wat ons betreft ruimte voor een structurele verhoging van het loon van 0,9% per 1 oktober 2010. Maar werkgevers hebben dat voorstel naar de prullenbak verwezen. Wij zoeken dus daden bij de woorden van werkgevers."

Werkgevers stellen zelf een andere loonsverhoging voor: werknemers moeten ATV-dagen verkopen. Normaal gesproken levert een dag 0,4% op van het jaarloon; werkgevers zijn bereid om 0,5% te betalen. "Een sigaar uit werknemers' doos." Aldus Crombeen. "Werkgevers bieden feitelijk 0,2% loonsverhoging, maar werknemers moeten dit zelf opbrengen door ATV-dagen in te leveren."

De cao voor de bikudak liep af op 31 maart. Crombeen maakt zich zorgen: "Een cao betekent zekerheid en de bikudak hebben last van de crisis. Werknemers beamen ten volle dat de branche er niet goed voorstaat, maar door de onderhandelingen op de spits te drijven gaat er veel energie verloren. Bedrijven hebben geen baat bij nog meer onrust."