Gemeente Bolsward


Nieuws
07-04-10

Scholieren kruipen in de huid gemeenteraad

Wat moet er op de plaats van de oude skatebaan komen? Welke speelvoorziening is daar voor de jeugd het leukst? Vragen die het beste beantwoord kunnen worden door de jeugd van Bolsward zelf. Leerlingen uit groep 8 van alle basisscholen in Bolsward zijn al een aantal weken aan de slag met dit vraagstuk. Het woord was aan hen tijdens de speciale jeugdraadsvergadering op 1 april jl.

Voor een filmverslag op tvbolsward.nl klik hier
Zie het origineel

De leerlingen hebben een goede voorbereiding gehad op de raadsvergadering. Een gastles van een raadslid en een rondleiding door het stadhuis gingen er aan vooraf. Afgelopen donderdag was het eindelijk zo ver! Van iedere klas mocht een klein groepje leerlingen, de zogenaamde fractie, naar het stadhuis om het plan van hun groep te presenteren en te verdedigen tijdens de jeugdgemeenteraadsvergadering in de raadzaal van Bolsward.

De presentaties die voorbereid waren voor een speelvoorziening op de plek van de oude skatebaan aan de Eekwerdlaan varieerden van digitale presentaties tot ware knutselwerken. Na de voorbereidingen opende de voorzitter, burgemeester Vroegindeweij, de speciale jeugdgemeenteraadsvergadering. Met veel publiek kwam er een debat tot stand.

Jeugdfractie Woosh (De Bron) pleitte voor een speelplaats voor alle leeftijden, met een familieschommel, wipwap, kabelbaan, glijbaan, en een bankje. Fractie Bouwop (De Opbouw) zette in op samen spelen met een kabelbaan, draaischroef, zandbak, crossbaan en ook daar waren bankjes bij gepland.

The Heng (De Bron) wilde tafeltennissen, een familieschommel en een cixtona (klimrek). De groep Paddestoel (De Blinker) ging uiteraard voor een paddestoel maar ook voor een piramidenet, klimwand en een boomstam met zijsporten. Van de St. Maartenschool pleitten er drie groepjes leerlingen voor o.a.weer een skatebaan, klimhuisje, glijbaan en een schommel en klimrek.

Net als bij een officiële raadsvergadering werd er gestemd op het beste ontwerp.
De plannen van de fractie de Bouwop van de Opbouw en de Woosh van de Bron kregen de meeste stemmen. Na uitgebreide vragenrondes, stemmingen en lobbyen is gekozen voor het plan van de Woosh van Basisschool de Bron.

Het gekozen ontwerp is een speelplek voor alle leeftijden met een familieschommel, een kabelbaan en een glijbaan. Niet onbelangrijk is dat het ontwerp precies binnen het gestelde budget valt. Een leerzame dag voor zowel de raadsleden als de leerling-raadsleden!

Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Bolsward het officiële besluit over de speelvoorziening op 11 mei aanstaande.