Gemeente Grootegast


Grootegast heeft nieuw college

De fracties van het CDA, de VVD en de Christen Unie in de gemeenteraad van Grootegast hebben overeenstemming bereikt over het aangaan van een coalitie voor de bestuursperiode 2010-2014.

Deze partijen hebben elkaar het vertrouwen gegeven en leveren elk een wethouder in het college van burgemeester en wethouders van Grootegast. De gemeenteraad zal op 20 april a.s. worden voorgesteld Sjabbo Smedes (CDA), Mark de Haan (Christen Unie) en Harmke van der Sluis (VVD) als wethouder te benoemen. Het is de bedoeling dat eerstgenoemde voor 80% van de werktijd als wethouder aan de slag gaat en de overige twee wethouders voor 60%. Onder leiding van formateur Sjabbo Smedes (CDA) is een coalitieakkoord opgesteld en door de partijen getekend. Hierin staan vijf aandachtsvelden centraal, elk op basis van een ambitie: Financieel degelijke gemeente: degelijk financieel beleid en beheer met een sluitende (meerjaren)begroting waarin de bezuinigingen zijn verwerkt en de stijging van de lokale lasten zich beperkt tot de inflatiecorrectie. Absoluut dient te worden voorkomen dat de gemeente onder preventief financieel toezicht komt te staan van de provincie. Aantrekkelijke woongemeente: verder versterken van de woonkwaliteiten en bevorderen van economische activiteiten, beiden in harmonie met landschap en agrarische sector; zorg voor een gevarieerd aanbod aan woningen. Sociale en gezonde gemeente: bijzondere aandacht voor de kwetsbare inwoners en bevorderen van een gezonde leefstijl bij jong en oud. Dienstbare gemeente: verminderen van regeldruk, verder versterken van de dienstverlening en aandacht voor wisselwerking tussen inwoners en de gemeente. Levendige gemeente: bevorderen en faciliteren van gemeenschapszin; waarborgen van de kwaliteit van de publieke voorzieningen.

Bezuinigen in de komende bestuursperdiode

De gemeente staat voor een belangrijke bestuursperiode. In de komende jaren zullen forse bezuinigingen moeten worden doorgevoerd omdat de rijksbijdrage aan de gemeenten drastisch wordt verlaagd. Ook zal de provincie na 2011 geen co-financiering meer verlenen voor projecten op het gebied van welzijn, sport, cultuur en landschapsverbetering, wat nieuwe initiatieven bemoeilijkt. De nieuwe coalitie verwacht daarom dat het in de komende jaren moeilijk zal zijn grote investeringen te doen. Desondanks zal met de vertegenwoordigers uit Kornhorn en Lutjegast verder gewerkt worden aan plannen voor nieuwe accommodaties in deze dorpen, vooral ook omdat het handhaven van de kwaliteit van de basisvoorzieningen in de dorpen (school, gymlokaal en dorpshuis) een belangrijk speerpunt is.

Er zal een kerntakendiscussie worden gevoerd om te bezien hoe de noodzakelijke bezuinigingen in te vullen. De nieuwe coalitie wil vooral inzetten op het verder stimuleren en ondersteunen van de gemeenschapszin en actief burgerschap. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar jongeren en naar het bevorderen van een gezonde leefstijl bij jong en oud. Verder zal er aandacht zijn voor het versterken en uitdragen van de woonkwaliteit en de toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht van de gemeente. Te downloaden:

* Coalitie-akkoord.pdf (916,54 KB)Lees voor