Project Gemeente Westland

gemeentehuis

Plan Verdilaan/nieuw gemeentehuis niet realiseerbaar binnen kaders

Publicatiedatum: 07-04-2010

Het plan Verdilaan/nieuw gemeentehuis is niet realiseerbaar binnen de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld. Dat is de belangrijkste conclusie van het bureau AT Osborne, dat het plan heeft getoetst. De totale uitgaven zullen hoger zijn dan EUR 90,3 miljoen, terwijl de raad heeft gezegd dat het plan niet meer mag kosten dan dit bedrag.

Vanaf het moment van besluitvorming door de gemeenteraad, in april 2008, zijn alle inspanningen erop gericht geweest om binnen de door de raad gestelde kaders een plan te ontwikkelen dat de ruimtelijke kwaliteit in het gebied Verdilaan verbetert en voorziet in een nieuw gemeentehuis. In de zomer van 2009 bleek dat het plan Verdilaan/nieuw gemeentehuis meer zou kosten dan het bedrag dat de raad hiervoor heeft uitgetrokken.

Financiële kaders
De afgelopen maanden is het plan verder geoptimaliseerd. Er zijn ruimtelijke aanpassingen doorgevoerd en er is bekeken hoe het gebouw efficiënter en goedkoper kan worden gerealiseerd. In nauwe samenwerking met de gemeente heeft de architect een voorlopig ontwerp gemaakt. Hierdoor is een meer gedetailleerd beeld van het plan ontstaan. Omdat het college van burgemeester en wethouders absoluut zeker wilde zijn van de financiële consequenties van het geoptimaliseerde plan, is het nog een keer doorgerekend. Uit deze zogenaamde validatie is gebleken dat het plan niet past binnen de financiële kaders.

Het college wil de uitkomsten van de validatie op korte termijn presenteren aan de gemeenteraad.