Driekwart bezoekers Second Home International gericht op zoek naar tweede huis

Publicatiedatum: 07-04-2010

Ruim driekwart (76%) van de bezoekers van Second Home International was gericht op zoek naar een tweede huis en 20% kwam naar de beurs om tot aankoop over te gaan, blijkt uit de evaluatie onder het bezoek. Het gemiddeld beschikbare budget voor een tweede huis is Euro 195.000 (afgelopen voorjaar Euro 187.000).


Zeer opvallend was de behoefte aan betrouwbare informatie. Deze kwam tot uiting in de grote belangstelling voor de dagelijkse seminars op de beursvloer, met sprekers van Van Lanschot en Adviesbureau Ytrium Consult. Naast fiscale en financiële aspecten stond bij deze lezingen het voorkomen van een miskoop centraal. Second Home International is de grootste publieksbeurs met internationaal onroerend goed en wordt in het voor- en najaar gehouden in Jaarbeurs Utrecht. De data van de afgelopen editie waren van vrijdag 26 tot en met zondag 28 maart.

Rust
De top 3 favoriete landen voor een tweede huis is samengesteld uit resp. Frankrijk, Spanje en Nederland/Italië (30%), op de voet gevolgd door Duitsland en Oostenrijk/Zwitserland. Veel bezoekers aan Second Home International zoeken rust. Zij prefereren een huis bij het water (46%) of in een landelijke omgeving (24%) . Het centrale beursthema van 2010, "Duurzaamheid", vormde een prima combinatie hiermee. Als gebruiksdoeleinden werden achtereenvolgens genoemd: voor eigen vakanties, voor permanente bewoning en vanwege de mogelijkheden voor verhuur en belegging.

Goed voorbereid
De beursbezoekers kwamen zeer goed voorbereid naar de beurs. Exposanten waren veelal blij verrast met de gerichte vragen. Men wist voor welk land men kwam, met welk motief en hoeveel hieraan mocht worden besteed. Opvallend is dat steeds meer (toekomstig) 2e huizenbezitters het aangename met het nuttige combineren. Meer en meer wordt de combinatie voor recreatie (eigen gebruik) & belegging gezocht. Was enkele jaren geleden één op de vijf bezoekers hiernaar op zoek, nu is dit gestegen naar maar liefst één op de twee bezoekers.
De familie Damen uit Apeldoorn is hier illustratief voor: ,,Wij denken aan participatie in een recreatieproject en met een tweede woning schijn je vrij gemakkelijk rendementen te kunnen halen van 8 procent per jaar, nog los van de pure waardestijging. Met een investering in stenen heb je daadwerkelijk tastbaar bezit en dat is wel zo leuk, zeker als je er op een mooie zomeravond met een glas wijn ook nog zelf van kan genieten, nietwaar? Ik denk wel dat wij er uitkomen hier, want we hebben een paar mooie projecten op het oog.''

Nieuwe bestemmingen
Mede door de economische situatie in Groot Brittannië is een aantal aanbieders, die zich voorheen vrijwel uitsluitend op de Britse markt hebben gericht, zich nu aan het verbreden naar andere Europese markten. ,,Het is erg leuk om hier voor het eerst met ons aanbod op Malta te staan'', vertelt exposant Graham Salte van Homes of Quality uit Malta. ,,Mensen blijken aangenaam verrast met de competitieve prijzen voor huizen en appartementen op Malta. Zeker als ze horen over de vestigingsmogelijkheden en het aantrekkelijke belastingklimaat. Simpel gezegd: als je een huis koopt en je jezelf als tax resident op Malta vestigt, betaal je maar 15% inkomstenbelasting. Dat spreekt mensen aan en daarom doen we goede zaken op de beurs.''

Simon Malster van Alp Villages, dat chalets en appartementen verkoopt in Zwitserse skigebieden: "De beurs is nog maar net open en ik heb nu al besloten om in het najaar weer een stand te nemen. We hebben veel goede aanloop en ik verwacht zelfs dat ik de eerste mensen al gesproken heb die dit weekeinde wellicht meteen een chalet gaan kopen. Onlangs verkocht ik vrij eenvoudig twee appartementen tegelijk aan een Nederlandse man. Dat was voor mij een openbaring, zeker omdat we ons daarvoor vrijwel alleen op Britten richtten.''.

Ook Gemma Corrigan van het Engelse Essential Vivendi is 'for the first time around' op Second Home International. ,,Wij focusten voorheen uitsluitend op de Engelse markt met onze recreatiewoningen op mooie plekken in het Verenigd Koninkrijk. Tot we een Nederlandse collega tegenkwamen die ons op de beurs en de groeiende Nederlandse markt voor tweede huizen wees. We hebben veel aanloop en de mensen zijn erg belangstellend en enthousiast. Van onze projecten aan de Britse kust kun je het hele jaar van genieten en ben je er zelf niet, dan kunnen de huizen verhuurd worden. Daarmee kun je dan al snel mooie rendementen behalen waar geen bank tegenwoordig tegenop kan.''

Second Home International
Second Home International trok deze editie 5625 bezoekers, circa 750 bezoekers minder dan de editie in het najaar.
De volgende editie van Second Home International staat op de agenda van 15 tot en met 17 oktober 2010 in Jaarbeurs Utrecht. Voor meer informatie: www.secondhome.nl.


Noot voor de redactie (