Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

> Retouradres Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG
Datum 7 april 2010

Steunregeling voor ondernemingen in moeilijkheden

Directie Agroketens en Visserij
Cluster Dierlijke Ketens
Prins Clauslaan 8
2594 AJ DEN HAAG

Postbus 20401
2500 EK DEN HAAG
www.minlnv.nl
T 070 378 6868
F 070 378 6113
Onze referentie
AKVL. 2010/747

Geachte Voorzitter,

Op 24 maart 2010 heeft de Europese Commissie (EC) goedkeuring verleend aan de Steunregeling voor ondernemingen in moeilijkheden als gevolg van maatregelen ter bestrijding van dierziekten en schadelijke organismen bij planten. Deze regeling vervangt het Fonds MKZ-AI dat zal worden opgeheven. De maatregel voorziet in steun aan bedrijven die in moeilijkheden komen als gevolg van maatregelen die de overheid treft om een dier- of plantenziekte te bestrijden. Deze maatregel komt in de plaats van het Fonds MKZ en AI. De EC heeft de maatregel getoetst aan de communautaire richtsnoeren inzake reddingsen herstructureringssteun aan ondernemingen in moeilijkheden en de maatregel is inmiddels goedgekeurd.
De maatregel biedt een vangnet voor ondernemingen in moeilijkheden als rechtstreeks gevolg van overheidsmaatregelen om de ziekte te bestrijden. Een onderneming verkeert in moeilijkheden wanneer deze niet in staat is - noch met eigen middelen noch met middelen die de eigenaren/aandeelhouders of de schuldeisers bereid zijn in te brengen - de verliezen te stelpen die, zonder extra steun van de overheid, op korte of middellange termijn vrijwel zeker tot het faillissement van de onderneming zouden leiden. Het vangnet betekent dat bedrijven in eerste instantie zelf moeten proberen uit de problemen te komen. De subsidie wordt verstrekt in de vorm van een zogenoemde reddings- of herstructureringssteun. Reddingssteun is een subsidie die eenmalig wordt verstrekt in de vorm van een lening of een leninggarantie die afloopt binnen zes maanden na de uitkering van het eerste bedrag. Herstructureringssteun wordt eenmalig verstrekt in de vorm van een gekapitaliseerde rentesubsidie voor een lening bij een bank.
De bedrijven moeten een herstructureringsplan maken met daarin een beschrijving van de activiteiten die de ondernemer moet treffen om het bedrijf weer levensvatbaar te maken. Deze activiteiten moet de ondernemer zoveel mogelijk zelf of met een lening van een bank op basis van door de ondernemer te verstrekken zekerheden financieren.
Directie Agroketens en Visserij
Cluster Dierlijke Ketens
Datum
7 april 2010
Onze referentie
AKVL. 2010/747
Pagina 2 van 2
Voor het ontbrekende deel dat de ondernemer niet zelf of met behulp van banken kan financieren dient de ondernemer een lening af te sluiten. De rentesubsidie heeft betrekking op een looptijd van maximaal 10 jaar. De steun kan in één keer worden uitbetaald.
De steun is gemaximeerd op 100.000 euro per bedrijf. Bij een steunbedrag van minder dan 5000 euro komt men niet in aanmerking.
De maatregel wordt onderdeel van de Regeling LNV-subsidies. Deze biedt aldus de mogelijkheid om de regeling bij besluit open te stellen in verband met de uitbraak van een bepaalde dier- of plantenziekte.
Q-koorts
Om te voorkomen dat bedrijven omvallen die door de Q-koortsmaatregelen zijn getroffen maar zonder deze dierziekte wel perspectief zouden hebben, wil ik deze maatregel op deze situatie van toepassing verklaren. Ik zal de uitvoerende dienst opdracht verlenen om de uitvoering voor te bereiden en ik zal een openstellingsbesluit voorbereiden.
Hoeveel bedrijven er zijn die van de maatregel gebruik kunnen maken is niet duidelijk. Veel zal afhangen van het verdere verloop van de ziekte en de duur van de beperkende maatregelen. Ik ben voornemens voorlopig een bedrag van
1 mln. euro voor deze maatregel te reserveren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg