Gemeente De Ronde Venen


Gemeente verstrekt vijftigste starterslening

Martin Pothuizen (l) en wethouder Bram Rosendaal

Wethouder Bram Rosendaal heeft woensdag 31 maart de vijftigste starterslening van de gemeente De Ronde Venen uitgereikt. Hij overhandigde de lening persoonlijk aan Martin Pothuizen, die dankzij de starterslening zijn eerste huis kan kopen in Vinkeveen.

In 2004 is gemeente De Ronde Venen begonnen met het verstrekken van startersleningen. De lening maakt het kopen van een huis voor meer jongeren bereikbaar. De starterslening, maximaal 50 duizend euro, is een tweede lening die kan worden aangevraagd bovenop de maximale hypotheek die een jongere kan krijgen. Door dit extra bedrag zijn starters op de woningmarkt eerder in staat een woning te kopen. Het betalen van rente en aflossing van de starterslening begint pas na drie jaar en alleen als het inkomen in die periode is gestegen.

Â

Vooral in 2009 en 2010 zijn veel startersleningen verstrekt, in totaal 27 keer. Dit komt doordat hypotheekverstrekkers minder soepel zijn in het verstrekken van leningen. Starters zoeken nu naar andere mogelijkheden om op een veilige manier voldoende geld te lenen om tóch een huis te kunnen kopen. De starterslening biedt dan uitkomst. Wethouder Rosendaal is blij met het succes van de lening. ,,Het verstrekken van de starterslening is een van de manieren waarmee we jongeren kunnen helpen bij het kopen van een huis in onze gemeente. Daarnaast proberen we bij nieuwbouwprojecten zoveel mogelijk goedkope woningen te bouwen..â

Â

Â

Het succes van de starterslening is mede te danken aan de medewerking van de makelaars, hypotheekverstrekkers en tussenpersonen. Zij wijzen starters op de mogelijkheid van de starterslening en helpen vaak met de aanvraag. Het succes heeft echter ook een keerzijde. Als gevolg van de toegenomen vraag komt de bodem van het budget dat beschikbaar is voor de starterslening in zicht. Dit budget wordt weer aangevuld als gebruikers van de starterslening beginnen met het terugbetalen van de lening of hun woning verkopen.