Gemeente Haren

Haren kiest voor Paars

College van VVD, D66 en PvdA

07/04/2010

De informatiefase in Haren is afgerond. VVD, D66 en PvdA hebben het voornemen het college te vormen. De komende week wordt gewerkt aan een manifest. Op 21 april 2010 wordt het nieuwe college geïnstalleerd.

22 maart 2010 nam D66 het stokje van de VVD over als informateur. Vanaf dat moment heeft D66 met alle partijen twee of meer informerende gesprekken gevoerd. Meerdere collegeopties zijn onderzocht, waarbij ook serieus de mogelijkheid is onderzocht dat twee partijen één wethouder leveren. Vorige week trok Gezond Verstand Haren (GVH), naast D66 de grote winnaar van de verkiezingen, zich terug. GVH prefereerde een rol in de raad om daarmee te kunnen bouwen aan hun eigen identiteit. De VVD verving haar onderhandelingsteam .

Bij de weging van de verschillende opties is gekeken naar de verkiezingsuitslag, de inhoudelijke overlap van programma's en de bereidheid om met andere partijen samen te werken. De conclusie is dat een college van VVD, D66 en PvdA het beste aan de diverse criteria voldoet. Dit zijn de drie grootste partijen van Haren, die samen 10 van de 17 zetels vertegenwoordigen (VVD 4, D66 3 en PvdA 3).

Door de VVD wordt Annalies Groot (44 jaar) voorgedragen als wethouder voor Welzijn. D66 stelt Gerben Pek (35 jaar) voor op Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting. Theo Sieling (56 jaar) van de PvdA komt op Financiën en Economische Zaken. De exacte portefeuilleverdeling moet nog worden vastgesteld. De drie partijen schrijven de komende week een manifest. Op 21 april 2010 worden de wethouders geïnstalleerd.