FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: structurele verhoging jeugdlonen in nieuwe HEMA-cao

Vakbond FNV Bondgenoten heeft een onderhandelingsresultaat bereikt met HEMA over een nieuwe cao. Partijen kwamen overeen dat de jeugdlonen structureel met bijna 0,2 procent worden verhoogd; voor alle werknemers geldt een structurele loonsverhoging van 1 procent. De cao heeft een looptijd van een jaar en geldt voor circa 9.000 werknemers.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: "We hebben weer een stap kunnen maken als het gaat om de beloning van jongeren. De structurele verbetering biedt jongeren van 22 jaar en jonger meer perspectief."

Voor alle werknemers geldt een structurele loonsverhoging van in totaal 1 procent. Daarnaast kunnen werknemers gedurende de looptijd van de nieuwe cao maximaal twee avonden per week met een maximum van 52 avonden worden ingeroosterd. "Inroostering vindt primair plaats op basis van vrijwilligheid", aldus Van der Ploeg. "En werknemers die 's avonds werken ontvangen hiervoor een avondtoeslag." In de vorige cao was vastgelegd dat werknemers maximaal twee keer per week op koopavonden konden worden ingeroosterd.

HEMA telt 500 winkels in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Bij HEMA Nederland werken ongeveer 9.000 werknemers in de winkels, het hoofdkantoor, de bakkerijen en het distributiecentrum. Vorig jaar maart werd nog een dag gestaakt in het distributiecentrum van HEMAuit protest tegen het loonbod van HEMA.