NVVK

Persbericht

Zorgverzekeraars en schuldhulpverleners bundelen krachten in convenant wanbetalers

Zeist, 7 april 2010

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren, gaan zich samen inspannen om personen die hun zorgpremie niet kunnen betalen te helpen bij het op orde krijgen van hun financiën. Zij hebben hiervoor afspraken vastgelegd in een gezamenlijk convenant. Het convenant is ondertekend door ZN-voorzitter Hans Wiegel, NVVK-voorzitter Ger Jaarsma en NVVK-secretaris Aant de Jong.

Het convenant geeft nader invulling aan het `Convenant wanbetalers in de zorg' tussen het ministerie van SZW, het ministerie van VWS, Divosa, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de NVVK en ZN. Met beide convenanten willen de partijen personen in financiële problemen helpen, om zo te voorkomen dat zij worden aangemeld voor bestuursrechtelijke premie-inning. In de praktijk blijkt dat het niet betalen van de zorgpremie veelal een niet op zichzelf staand probleem is en dat er dus ook voor andere schulden een oplossing gevonden moet worden. Hiervoor is het nodig dat financiële problemen tijdig gesignaleerd worden. Op basis van het convenant tussen ZN en de NVVK maken zorgverzekeraars en schuldhulpverleners afspraken over de uitvoering van de schuldhulpverlening. ZN en de NVVK zijn blij dat zij hun samenwerking hebben kunnen vastleggen en leveren zo een structurele bijdrage aan de oplossing van een aanzienlijk probleem.

Wanbetalerswet
Om tot een structurele oplossing te komen voor het aantal wanbetalers van de zorgverzekeringspremie is, op aandringen van de zorgverzekeraars, de `Wet structurele maatregelen wanbetalers zorgverzekering' tot stand gekomen. Deze wet maakt vanaf 1 september 2009 deel uit van de Zorgverzekeringswet. Belangrijk onderdeel van de wetswijziging is dat de wanbetaler na verloop van tijd onder het bestuursrechtelijke premieregiem komt te vallen. Dit houdt in dat bij personen die een premieachterstand hebben van meer dan zes maandpremies, op grond van de wet, rechtstreeks een bedrag ingehouden wordt op het salaris of de uitkering. Dit bedrag is 30% hoger dan de nominale premie voor de basisverzekering. Deze inhouding wordt pas stopgezet als de wanbetaler de schuld en bijkomende kosten heeft betaald aan de zorgverzekeraar. Op grond van het convenant wordt de inhouding ook gestopt als er een stabilisatieovereenkomst is aangegaan tussen de schuldenaar en de schuldhulpverlenende organisatie. Op deze manier wordt er voldoende ruimte gecreëerd om andere schulden op te lossen, maar wordt ook de intentie van de wanbetalerswet in stand gehouden: namelijk dat wanbetaling zoveel mogelijk wordt teruggebracht, zonder over te gaan tot royement uit de verzekering.


Noot voor de redactie,