SGP



SGP wil hernieuwde raketaanvallen uit Gaza op internationale agenda

De SGP wil dat minister Verhagen de toename van raketaanvallen op Israel op de internationale agenda zet. SGP-kamerlid Van der Staaij dringt hierop aan in vragen aan de regering. Het aantal aanvallen vanuit de Gazastrook op Israel neemt weer toe. Daarbij zijn ook weer doden gevallen. Na de Gaza-oorlog zijn er door de internationale gemeenschap concrete maatregelen beloofd om wapensmokkel naar Gaza te voorkomen. Blijkbaar werkt dit niet. De SGP wil daarom dat de VN en de EU alsnog de beloften waar maken. Nederland zou daarbij het voortouw moeten nemen.

---

6 april 2010
Schriftelijke vragen raketaanvallen vanuit Gaza C.G. van der Staaij


- Heeft u kennis genomen van de opgelaaide vijandelijkheden tussen Israel en de Gazastrook, waarbij inmiddels meerdere doden zijn gevallen?


- Wat is de oorzaak van deze zorgelijke ontwikkeling? Om welke reden nemen de aanvallen vanuit de Gazastrook op Israel weer toe en welke groepering zit hier achter?


- Wat onderneemt de internationale gemeenschap concreet om te voorkomen, dat de raketbeschietingen vanuit Gaza doorgaan? Krijgt dit in uw ogen voldoende prioriteit?


- Wat is er vanuit de internationale gemeenschap ondernomen naar aanleiding van de hernieuwde raketbeschietingen vanuit Gaza? Op welke wijze wordt een nieuwe escalatie van dit conflict voorkomen? Welke inspanningen verricht de EU ter zake?


- Vanuit de internationale gemeenschap zijn â na de strijd van ruim een jaar geleden â concrete maatregelen (grensbewakingsmissie e.d.) afgekondigd om de wapensmokkel naar Gaza te blokkeren. Welke resultaten heeft dit concreet opgeleverd? Blijkt uit deze raketbeschietingen, dat deze inspanningen onvoldoende zijn? Op welke wijze kunnen deze maatregelen verder worden verscherpt?


- Is het juist, dat de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, Israel eind maart jl. heeft opgeroepen een einde te maken aan de blokkade? Wat behelsde deze oproep precies? Hoe beoordeelt u deze oproep? Wordt bij dergelijke oproepen voldoende rekening gehouden met de legitieme wens van Israel om de veiligheid van haar burgers te waarborgen? Richtte de oproep van Ban Ki-Moon zich ook op de Egyptische blokkade van de Gazastrook? Zo nee, waarom niet?