Unicef


#UNICEF nieuws feed

India biedt kinderen voortaan gratis onderwijs

In India hebben kinderen tussen de 6 en de 14 jaar voortaan recht op gratis onderwijs, ongeacht hun sociale status, geslacht of inkomensniveau.

04 juli 2010, New Delhi, India

"Vandaag komt de regering haar belofte na door alle kinderen het recht op basisonderwijs te geven", zei de Indiase premier Manmohan Singh. "Het laat onze toewijding aan de opleiding van onze kinderen en de toekomst van India zien."

RTEe Alle kosten die een belemmering vormen voor een schoolgaand kind, zullen worden betaald door de regering. Die wordt ook verantwoordelijk voor het inschrijven van kinderen en zal er voor zorgen dat ze ook daadwerkelijk naar school gaan. Privéscholen zijn verplicht om een kwart van de plekken vrij te houden voor kinderen van lagere afkomst, ondanks protesten van de schoolleidingen.

Tientallen miljoenen kinderen

Mensenrechtengroepen en ook UNICEF waren erg blij met de nieuwe wet. "Tientallen miljoenen kinderen zullen van dit initiatief profiteren", aldus Karin Hulshof, vertegenwoordiger van UNICEF in India.

Toch zijn er nog behoorlijke obstakels bij het inschrijven van de miljoenen kinderen. Waarschijnlijk zal er in conservatieve gebieden, waar ouders hun dochters niet graag naar school sturen, veel verzet tegen de wet zijn. Bovendien zijn schoolgebouwen vaak vervallen en ontberen ze de juiste spullen en goedopgeleide docenten.

De verwachting is dat de wet de Indiase overheid de komende vijf jaar meer dan 26 miljard euro gaat kosten. Daarnaast moeten door de regering aangestelde docenten binnen vijf jaar aan nieuwe opleidingsstandaarden voldoen.

Bron: AP