Gemeente Veenendaal


ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal presenteren coalitieakkoord

âVeenendaal, ambitieus en daadkrachtig!â

De nieuwe coalitie in Veenendaal kiest voor de volgende speerpunten in het coalitieakkoord: Veiligheid, Economie, Wijkgericht werken en Jeugd. Het coalitieakkoord is ambitieus en straalt daadkracht uit. Onder leiding van formateur Arie de Graaf hebben de ChristenUnie, VVD, SGP en Lokaal Veenendaal op 31 maart 2010 overeenstemming bereikt over het coalitieakkoord.

Â

De nieuwe coalitie gaat aan de slag om haar ambities waar te maken en ziet uit naar een succesvolle periode.

Â

Onderstaand de hoofdpunten uit het akkoord met het motto:

âVeenendaal, ambitieus en daadkrachtig!â

Â

Veilig Veenendaal

Veiligheid is een basisrecht voor iedereen. Iedereen, die in de gemeente verblijft, moet er op kunnen vertrouwen dat Veenendaal veilig is. Er wordt krachtig ingezet om die veiligheid te garanderen. Het veiligheidsbeleid krijgt een nieuwe impuls. Het toezicht en de handhaving op straat worden versterkt. Overtreders van regels worden aangepakt en bestraft. De opsporing en vervolging van criminaliteit hebben hoge prioriteit.

Â

Leefbaar en sociaal Veenendaal

De sociale samenhang in de Veense samenleving staat hoog op de agenda. Een samenleving waarin iedereen een plek heeft. Met burgers die willen deelnemen aan de samenleving. Met respect voor elkaars levensovertuiging. Met burgers, die hun eigen verantwoordelijkheid nemen, die zorg en aandacht hebben voor elkaar en voor hun leefomgeving. Er wordt wijkgericht gewerkt. De kwetsbare mens in de samenleving wordt niet uit het oog verloren. Er wordt niet getornd niet aan het minimabeleid. Misbruik van uitkeringen en subsidies wordt niet getolereerd.

Â

Werk in Veenendaal

De economische recessie gaat aan de inwoners en bedrijven in Veenendaal niet voorbij. Er vindt een stevige inzet plaats op de werkgelegenheid.

Het vestigingsklimaat voor bedrijven wordt verbeterd. Het midden- en kleinbedrijf krijgt meer aandacht. De contacten met het bedrijfsleven worden geïntensiveerd. Veenendaal, als sterk regionaal winkelhart, staat op de kaart.

Â

De burgers in Veenendaal

De burger wordt serieus genomen. De samenleving wordt in een eerder stadium betrokken bij het gemeentelijke beleid. De burgerparticipatie wordt uitgebreid. Bij de dienstverlening aan de burger staan de behoeften van de klant centraal. Aanvragen, maar ook meldingen en klachten van burgers worden adequaat afgehandeld. Het bedrijfsleven krijgt één aanspreekpunt.

Minder regels in Veenendaal

Algemeen bestaat de klacht over teveel regels. Het aantal regels, voor burgers en bedrijven, wordt verminderd. De administratieve lastendruk wordt geminimaliseerd, ook door het terugdringen van het aantal formulieren en een verdergaande digitalisering van aanvragen.

Â

Open bestuurscultuur in Veenendaal

Het bestuurlijk handelen is gebaseerd op openheid en vertrouwen. Veel waarde wordt toegekend aan contacten met inwoners, maatschappelijke organisaties, regiogemeenten en andere bestuurlijke organen. Het programmatisch en integraal besturen wordt versterkt; communicatie maakt daar een belangrijk onderdeel van uit. Er wordt gehecht aan een goede relatie tussen de gemeenteraad, het college en de burgemeester.

Â
Solide financieel beleid

De gevolgen van de economische recessie komen ook bij de gemeenten terecht. Veenendaal is daarvan niet uitgezonderd. De gemeente kan de komende jaren aanzienlijk minder geld besteden. Ingrijpende beslissingen zijn noodzakelijk om de financiën van de gemeente op orde te houden.

Â

Â
Verdere procedure

Op donderdag 8 april 2010 vindt de bespreking van het coalitieakkoord door de gemeenteraad plaats. In die vergadering worden de nieuwe wethouders benoemd.

De wethouderskandidaten zijn: Henk van Soest (ChristenUnie), Arianne Hollander (VVD), Marco Verloop (SGP) en Hans Bouwmeester (Lokaal Veenendaal).

Â

Op vrijdag 9 april 2010 âs ochtends komt het nieuwe college voor de eerste keer bijeen. In deze vergadering wordt de verdeling van de portefeuilles vastgesteld.