Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Huizinga geeft startsein voor bouw nieuwe, schone wijk langs Hollandsche IJssel

07-04-2010

Ruim 25 jaar na de sloop van de oude Zellingwijk heeft minister Huizinga (VROM) vandaag het startsein gegeven voor de bouw van nieuw Zellingwijk aan de Hollandsche IJssel in Gouderak. In het bijzijn van ondermeer de voormalig bewoners van de Zellingwijk heeft Huizinga een plaquette voor de nieuwbouwwijk onthuld, om dit feestelijke moment te markeren.

"Het is mede dankzij de vastberadenheid en vasthoudendheid van de bewonersvereniging dat we hier nu staan op een volledig gesaneerde bodem waar straks 72 woningen zullen verrijzen.", aldus minister Huizinga.

De sanering van Zellingwijk maakt deel uit van de integrale aanpak van de verontreiniging langs de Hollandsche IJssel. Onder het motto `Schoner, mooier, Hollandscher IJssel' werken 10 overheden (rijk, provincie en gemeenten) langs 20 kilometer rivier samen om meer dan 40 zellingen en vervuilde oevers te saneren en opnieuw in te richten, om de waterbodem schoon te maken en om de vervuilende bronnen op te heffen. "Om het grootste bodemsanerings- en herinrichtingsproject van Nederland tot een succes te maken is samenwerking vereist tussen overheden, adviseurs, bedrijven en burgers. De nieuwe Zellingwijk is daar een tastbaar voorbeeld van. Een voorbeeld ook van bewoners die terecht strijden voor een gezonde en veilige plek om te wonen, een plek waar hun kinderen zonder gevaar voor gezondheid buiten kunnen spelen", aldus Huizing bij de feestelijke start.

De bouw van nieuw Zellingwijk komt tot stand door samenwerking van de Stuurgroep Hollandsche IJssel, de Stichting Herontwikkeling Zellingwijk, de gemeente Ouderkerk en de Combinatie Boskalis Heijmans Herontwikkeling Zellingwijk.