Dienstenbond CNV


7 april 2010

Resultaat HEMA cao's

Na een vlotte en constructieve onderhandeling is gisteren een onderhandelingsresultaat bereikt over de nieuwe cao voor de HEMA. Er zijn o.a. afspraken gemaakt over loonsverhoging, jeugdschalen, avondwerk en arbeidscontractenstelsel. CNV Dienstenbond is tevreden over het resultaat. Naar onze mening zit er niet meer in. We leggen het resultaat dan ook met een positief stemadvies aan u voor. Als u akkoord bent is de nieuwe cao HEMA een feit.

Zoals aangegeven in de vorige info zijn de cijfers van de HEMA over 2009 zeker niet slecht. Dat er daarom in eerste instantie geen loonbod werd gedaan in de voorstellen van uw werkgever was dan ook buitengewoon teleurstellend. Gelukkig wordt de soep niet zo heet gegeten als hij werd opgediend. We hebben nu afgesproken dat er per 1 april jl. én per 1 juli a.s. een loonsverhoging zal zijn van 0,5%. De cao kent een looptijd van 1 februari 2010 tot 1 februari 2011.

Het arbeidscontractenstelsel van de HEMA roept weleens de nodige vragen op. Doelstelling is dat er aan twee kanten, zowel van uw werkgever als van uzelf, flexibiliteit mogelijk is. Soms komt het u goed uit om te werken, soms uw werkgever. Hierin moet evenwicht zijn. Omdat CNV Dienstenbond nog weleens de idee heeft dat dit evenwicht er niet altijd is zal hiernaar, tijdens de looptijd van deze cao, een onderzoek worden gedaan. De vakbonden zullen zowel betrokken worden bij de opzet van het onderzoek als bij de bespreking van de resultaten.

Over arbeidstijden is veel discussie. Feit is dat winkels steeds ruimere openingstijden hanteren. Ook HEMA wil hierin mee door sommige winkels op specifieke locaties langer open te stellen (tot max. 22 uur). In het resultaat is afgesproken dat in de hierboven beschreven situaties de OR toestemming moet geven voor opening. Daarnaast is er nog weleens sprake van avondwerk. Het gaat hier niet alleen om koopavond maar ook is er vanuit uw werkgever behoefte om winkels aan te vullen 's avonds buiten openingstijden om. Wij willen uw inzet hierin tot een minimum beperken (voor zover u dat wenst). Er is nu afgesproken dat er niet meer dan 52 avonden per jaar kan worden gewerkt en niet meer dan 2 avonden per week. Als uw inzet op avonden noodzakelijk mocht blijken dan dienst dat volgens de regels ruim op tijd te worden aangegeven.

CNV Dienstenbond vindt dat jeugdschalen uiteindelijk zullen moeten verdwijnen. Uw werkgever vindt dit nog een brug te ver maar zal de jeugdsalarissen per 1 juli a.s. met 2% punt ophogen. Voor onze jongste collega's betekent dit een substantiële verbetering.

Er zijn nog andere afspraken gemaakt die u in bijgaand onderhandelingsresultaat kunt teruglezen.
Al met al is CNV Dienstenbond tevreden met het resultaat. Zoals eerder aangegeven werkt HEMA eraan om de onrust die was ontstaan na de invoering van het nieuwe besturingsmodel te verminderen. We zijn, ook mede ingegeven door de ervaring tijdens deze onderhandelingen, positief gestemd. Mocht als u andere ervaringen hebben dan hoor ik dat uiteraard van u.