Gemeente Alkmaar


Trends in Alkmaar verschenen

Alkmaar, 7 april 2010

Gemeente Alkmaar presenteert de rapportage Trends in Alkmaar. Het rapport is opgesteld ter voorbereiding op het binnenkort op te stellen collegeprogramma 2010-2014. Trends in Alkmaar signaleert specifiek Alkmaarse ontwikkelingen op de verschillende beleidsterreinen waarop de gemeente actief is.

De trendrapportage beschrijft specifiek Alkmaarse ontwikkelingen. In veel gevallen gaat het dan om kwantitatieve ontwikkelingen. Bij enkele beleidsterreinen worden trends echter op kwalitatieve wijze beschreven, veelal omdat er (nog) geen cijfers beschikbaar zijn of omdat sommige (maatschappelijke) ontwikkelingen zich niet gemakkelijk in cijfers laten vangen.

Ontwikkelingen die bijvoorbeeld blijken uit de rapportage is de bevestiging dat Alkmaar vergrijst. Sinds 2006 neemt het aantal 0-19-jarigen en 20-64-jarigen af en terwijl het aantal 65-plussers stijgt. Het totale inwoneraantal daalt licht; de daling wordt toegeschreven aan de achterblijvende woningbouwproductie. Positief is dat het aantal bedrijfsvestigingen tussen 2001 en 2008 wel met 10% is toegenomen. De Alkmaarse katholieke basisscholen doen goede zaken, want het leerlingenaantal stijgt. Dit gaat ten koste van de leerlingen op openbare basisscholen (lichte daling); het protestants christelijk basisonderwijs toont geen grote schommelingen en blijft stabiel. Waar zwembad De Hoornse Vaart de bezoekersaantallen fors ziet stijgen, daalt het bezoekersaantal van zwembad De Hout. Ook ijsbaan De Meent ontvangt minder klanten.

Trends in Alkmaar sluit aan op de Programmabegroting 2010 en de meerjarenraming 2011 t/m 2013. Er is een hoofdstuk Demografie toegevoegd, omdat de ontwikkeling van de bevolkingsomvang en
-samenstelling van invloed is op diverse beleidsterreinen. Sinds eind 2009 verschijnt periodiek ook de Recessiemonitor die een actueel beeld geeft van de maatschappelijke effecten van de recessie in Alkmaar.