Krokettenbelasting toch niet gezond

07/04/2010 15:12

Stichting Horeca Onderwijs

BREDA - Stichting Horeca Onderwijs (SHO ofwel sho-horeca.nl) hekelt de suggestie van Hans Bayens, directeur van het NPHF om krokettentaks in te voeren en pleit in de Horeca voor subtiele vermelding van het aantal calorieën en de samenstelling op de menukaarten.

Nu het fenomeen 'krokettentaks' ofwel extra verhoogde belasting op ongezonde producten weer de kop op steekt, neemt SHO hierin een duidelijke stelling.

André Pols, directeur van SHO pleit voor een veel praktischere aanpak, die in zijn ogen veel meer effect sorteert. "Een hogere belasting beweegt de Nederlander zeker niet tot gezonder eten, minder autorijden of selectiever tv-kijken. Laat de consument zelf beslissen, maar geef hem wel de juiste, volledige informatie en geen reclamepraatjes'. Een goed en zinnig idee zou zijn om standaard op menukaarten de calorische waarde en eventueel de samenstelling van de gerechten te vermelden. Met name in de V.S. is men reeds ver met subtiele vermeldingen op de menukaarten en het Congres overweegt zelfs om dit verplicht in te voeren. De USDA (Ministerie van Landbouw) is hier een fel voorstander van en heeft al diverse proefballonnen opgelaten. Laten we uit hun voorsprong op dit gebied lering trekken. In de Belgische Senaat zijn in de strijd tegen overgewicht al dit soort suggesties gedaan. Ook in ons buurland heeft men 'gezondheidsbekommernissen' nu het fritesverbruik daar nog steeds toeneemt.





http://www.sho-horeca.nl