Belgische Federale Overheid


Groot succes voor Vensoc, de online aangifte van de vennootschapsbelasting

Datum: 06 april 2010

Vorig jaar werden bijna 50 % van de aangiften in de vennootschapsbelasting langs elektronische weg ingediend via de onlinetoepassing Vensoc.

Sinds de invoering in 2005 is het aantal gebruikers van de toepassing Vensoc steeds toegenomen en het jaar 2009 was geen uitzondering op die voortdurende stijging. 212 768 vennootschappen hebben voor Vensoc gekozen om hun aangifte op een beveiligde wijze in te dienen bij de fiscale administratie. In 2005 maakten slechts 14 060 vennootschappen gebruik van Vensoc.

Vensoc is te vergelijken met Tax-on-web, de onlinetoepassing voor de aangifte in de personenbelasting. Net zoals Tax-on-web heeft de toepassing Vensoc haar succes te danken aan haar eenvoud, gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid, aldus de staatssecretaris voor de Modernisering van de Federale Overheidsdienst Financiën.

Dankzij de elektronische aangifte kunnen tal van validaties ingebouwd worden die de nodige hulp verlenen bij het invullen van de aangifte. Het is mogelijk om de aangifte op de computer op te slaan en vóór validatie correcties aan te brengen. Na validatie krijgt de gebruiker automatisch een elektronisch ontvangstbewijs toegezonden.

Tot slot geldt er voor aangiften via Vensoc een langere termijn dan voor niet-elektronische aangiften.

Voor aanslagjaar 2011 bevat de toepassing Vensoc enkele nieuwigheden:
* de mandataris kan gegroepeerde aangiften tegelijkertijd versturen
* de belastingplichtige kan op elk ogenblik de status van de aangifte nagaan

* de aangifte zal na verzending nog raadpleegbaar zijn, net zoals bij de aangifte in de personenbelasting