Politie Limburg-Noord

Politie vordert rijbewijs in van snelle motorrijder
Datum: 7-04-2010
Tijd bericht: 14:37
Plaats: Swalmen
Een 29-jarige motorrijder uit Reuver heeft woensdagmorgen zijn rijbewijs moeten inleveren. De man maakte diverse ernstige snelheids-overtredingen zowel buiten als binnen de bebouwde kom. Hij haalde snelheden van 157 km/u, waar 100 km/u is toegestaan, 145 waar 80 mag en in de bebouwde kom van Reuver reed de man ongeveer 115 km/u. Omdat de overtreding binnen de bebouwde kom is gepleegd, en de gevaarzetting daarbij veel hoger is, heeft de politie de jongeman aangemeld bij het CBR voor het volgen van een cursus Educatieve Maatregel Gedrag.

De man werd op de A73 in de tunnel van Swalmen door de bemanning van de videosurveillancewagen (VROS) van de politie gesignaleerd. Hij viel op door zijn snelheid, omdat ter plaatse een snelheidsbeperking van 100 km/u geldt. De motorrijder werd geklokt op 157 km/u. De surveillance volgde de man en constateerde dat hij ook op de Rijksweg N271 richting Reuver meerdere malen in de fout ging. Hij haalde een voor hem rijdend voertuig in waarbij hij een verdrijvingsvlak overschreed, en vervolgde zijn weg met 145 km/u richting Reuver. Hier reed hij 65 km/u harder dan is toegestaan. In de bebouwde kom van Reuver haalde hij een snelheid van 115 km/u. Hierna hield de surveillance de man staande en vorderde zijn rijbewijs. Dit wordt naar justitie gezonden, waarna de officier van justitie verder beslist. Daarbij heeft de politie een zgn. mededeling artikel 130 Wetboek van Strafrecht opgemaakt, dat naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen wordt gezonden. Dit houdt in dat hij voor het maken van meerdere grove overtredingen in één rit, is aangemeld voor de verplichte cursus bij het CBR.

De Educatieve Maatregel Gedrag en verkeer (EMG) is een driedaagse cursus die wordt opgelegd aan bestuurders die de verkeersregels herhaaldelijk in ernstige mate overtreden. Wanneer bestuurders zich schuldig maken aan bewust risicovol verkeersgedrag (bijvoorbeeld snijden, veel te hard rijden of bumper kleven), volgt de verplichting om op eigen kosten een meerdaagse cursus te volgen. Cursisten moeten de kosten geheel zelf betalen (per 26 januari 2010 bedraagt dit ¤792,00).

Met de maatregel heeft de overheid een extra instrument in handen om verkeersgevaarlijk rijgedrag aan te pakken. De cursus heeft een preventieve werking. Automobilisten die naar een cursus moeten leren de risico's van verkeersgevaarlijk gedrag in te zien waardoor het rijgedrag verkeersveiliger wordt. De komende jaren moet blijken of dit zich vertaalt in een daling van het aantal doden en gewonden in het verkeer.