Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Gedeputeerde wil resultaat op AWACS dossier
Bert Kersten: Onze inzet is en blijft een zo groot mogelijke vermindering van de overlast voor omwonenden. Er moet nu wel snel resultaat geboekt gaan worden."

Gedeputeerde Bert Kersten (PvdA) reageert vandaag op een brief van staatssecretaris de Vries (CDA) van defensie met betrekking tot het AWACS dossier. Kersten: "Het is goed dat de staatssecretaris heeft aangedrongen op verlenging van de startbaan in oostelijke richting. Maar de resultaten blijven helaas uit. Onze inzet is en blijft een zo groot mogelijke vermindering van de overlast voor omwonenden. Er moet nu wel snel resultaat geboekt gaan worden."

De brief aan de Tweede Kamer waarop Kersten reageerde stuurde de Vries mede naar aanleiding van eerder gedane toezeggingen door de staatssecretaris in het AWACS dossier en bevatte de stand van zaken en voortgang.

Centraal in deze uiteenzetting stond de reactie op het rapport van Landrum and Brown. Dit rapport geeft onder andere aan dat een verlenging van de start- en landingsbaan van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen met 900 meter in oostelijke richting een aanzienlijke bijdrage kan leveren aan een structurele vermindering van de problematiek. De staatssecretaris heeft volgens zijn brief met drie verschillende Duitse ambtsdragers gesproken over deze optie en uiteindelijk is het Duitse ministerie van Defensie van mening dat - in tegenstelling tot hetgeen het rapport van Landrum and Brown aangeeft - de geluidsoverlast ten gevolge van deze maatregel op Duits grondgebied zal toenemen. Hierdoor bestaat er geen draagvlak voor de optie baanverlenging in oostelijke richting. Duitsland is wel bereid om Nederland te steunen bij de verdere uitwerking van andere maatregelen, zoals inzet van meer ervaren piloten en verplaatsing van vliegbewegingen.

Het AWACS dossier staat komende donderdag op de agenda van de Tweede Kamercommissie.

7-4-2010 13:31