Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 april 2010

Rubicon-subsidie voor zes jonge onderzoekers UvA

Gepubliceerd op 7 april 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft zes jonge, veelbelovende wetenschappers van de UvA een subsidie uit het programma Rubicon toegekend. Dankzij Rubicon kunnen pas gepromoveerde Nederlandse wetenschappers onderzoekservaring opdoen in het buitenland. Buitenlandse onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal dienden 144 jonge onderzoekers een aanvraag in, 33 van hen ontvangen nu een Rubicon. De kandidaten ontvangen de beurs bovenal vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van de onderzoeker en die van het gastinstituut.

De onderzoekers, die een half jaar tot twee jaar naar het buitenland gaan, krijgen een onkostenvergoeding afhankelijk van de gekozen bestemming. Iedere ronde stelt NWO in totaal 1,7 miljoen euro beschikbaar voor Rubicon.

De toekenningen


* Dr. Tineke Cantaert (Geneeskunde): De rol van donor B-cellen in afstoting van stamcellen
Stamceltransplantatie wordt uitgevoerd bij patiënten met bloedkanker en immuundeficiënties. Succesvolle transplantatie is afhankelijk van de donorstamcellen die het lichaam van de ontvanger moet accepteren. Cantaert zal in haar onderzoek de rol van B-cellen in het proces ontrafelen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Yale University (VS).


* Drs. Niels van Doorn (Communicatiewetenschap): Seksueel burgerschap in de stad
Seksualiteit en burgerschap zijn sterk met elkaar verbonden. Maar hoe komt `seksueel burgerschap' tot uiting? In dit project onderzoekt Van Doorn de rol van affectieve relaties en mediatechnologieën in de uitdrukking van seksueel burgerschap bij twee stedelijke collectieven: een `queer' punk scene en een Baptistische kerkgemeenschap in Baltimore.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Johns Hopkins University (VS).


* Zhengyuan Gao (Kwantitatieve economie): Robuuste schatting en beleidsanalyse in dynamisch economische modellen Economische beleidsmakers proberen beslissingen te nemen die de welvaart verhogen. Zij doen dat meestal op basis van een wiskundig economisch model. In dit onderzoek gaat Gao na wat er gebeurt als de beleidsmaker zelf in haar beslissing uitdrukkelijk meeneemt dat het model niet helemaal juist is.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Yale University (VS).


* Drs. Audrey Hu (Algemene economie): Anglo-Dutch premium auctions In premium auctions betaalt de verkoper de hoogste bieders een premie om concurrend bieden te bevorderen. Met een theoretische en empirische studie naar de meest populaire Engels-Nederlandse premium auction wil Hu begrijpen wanneer en waarom het beter is. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de Universiteit van Tilburg.


* Dr. Joep Pijpers (Scheikunde): Opslag van zonlicht in waterstof Het gebruik van zonne-energie valt of staat bij energieopslag op grote schaal. Waterstof is een goed opslagmedium van energie. In dit onderzoek gaat Pijpers na of zonlicht direct kan worden gebruikt om water (H2O) te splitsen in zuurstof (O2) en waterstof (H2).
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Massachusetts Institute of Technology (VS).


* Dr. Roland van der Veen (Wiskunde): Meetkunde van deeltjes en knopen
Wat is ruimte? Wat is tijd? Van der Veen bestudeert hoe tijd en ruimte vanzelf ontstaan wanneer je uitzoomt in een model van botsende deeltjes. Hetzelfde fenomeen speelt een belangrijke rol in de wiskunde achter symmetrie en het leggen van knopen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California (VS).

Verwijzingen

Overzicht van alle toekenningen
Meer informatie
Bron: UvA Persvoorlichting