ChristenUnie


Description:

Gisteren werd het Verkiezingsprogramma van de ChristenUnie gepresenteerd in Nieuwspoort, Den Haag. WI-directeur Gert-Jan Segers schreef intensief mee aan dat programma. Tijdens de persconferentie schetste hij de uitgangspunten van de ChristenUnie voor de komende jaren. Lees hier de volledige tekst van de speech:

"Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er door de ChristenUnie hier in Den Haag bloembollen uitgedeeld. Die zijn in de grond gestopt, in de hoop en het vaste vertrouwen dat ze in het voorjaar zouden gaan bloeien. En doorgaans beschamen bloembollen ons vertrouwen niet. Ze komen nu ook massaal uit. Met dit verkiezingsprogramma wil de ChristenUnie de voorwaarden scheppen die de spreekwoordelijke bloei van onze samenleving mogelijk maken.

Dit verkiezingsprogramma kan geduid worden als een motie van vertrouwen in de samenleving. Want als er iets nodig is in deze tijd, dan is het wel herstel van vertrouwen. Op dit moment is het vaak het wantrouwen dat regeert en dat werkt verstikkend.

De ChristenUnie wil met dit programma vooruitzien en investeren in vertrouwen. Juist nu. Want dit is het moment waarop de overheid en de samenleving hun onderlinge verantwoordelijkheden opnieuw moeten doordenken. De overheid is nu soms een reus op lemen voeten, maar zal weer een dienstbare overheid moeten worden. Onze economie heeft een periode van wildgroei achter de rug die met een grote klap eindigde in een crisis, en die economie zal een duurzame economie moeten worden. En de samenleving waarin burgers en overheid elkaar soms nauwelijks ruimte gunnen, zal weer een bloeiende samenleving moeten worden.

De ChristenUnie voert christelijk-sociale politiek. Dat is geen optelsom van een paar christelijke en een paar sociale standpunten. Christelijk-sociale politiek put wijsheid uit het Woord van God en begint en eindigt met de overtuiging dat we op elkaar zijn aangewezen. Niemand leeft voor zichzelf. Zo zijn ook overheid en samenleving niet elkaars vijand, maar elkaars bondgenoot. Nu we voor enorme uitdagingen staan is die visie een heilzame leidraad.

Dit betekent een hernieuwd vertrouwen in de kracht van de samenleving en nieuwe randvoorwaarden voor het bondgenootschap tussen overheid en samenleving.

Zo zal er veel sterker de verbinding moeten worden gelegd tussen formele zorg en de informele zorg van familie, vrienden en buren. We kiezen ervoor om de solidariteit in de zorg niet alleen maar collectief te organiseren, de zorg is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Als het gaat om veiligheid worden burgers veel meer ingeschakeld, bijvoorbeeld via Burgernet en de zorg voor hun buurt. Tegelijk investeren we 400 miljoen extra in agenten en toezichthouders.

Het onderwijs krijgt weer de ruimte om te doen waar het goed in is. Minder regels, minder doelsubsidies, meer geld en meer ruimte voor de scholen zelf. Wij investeren 1,3 miljard in ons onderwijs.

Levensbeschouwelijke organisaties worden niet langer gewantrouwd of zelfs gedwarsboomd, maar hun compassie met de samenleving is een deugd waar de overheid van profiteert. Ruim baan dus voor bijzonder onderwijs, levensbeschouwelijk jeugdwerk en een pluriform omroepbestel.

En ondertussen blijft de overheid een schild voor de zwakken. Het is dus een kerntaak van de overheid om op te komen voor veiligheid, voor de beschermwaardigheid van het leven en mensen die voor kortere of langere tijd niet voor zichzelf kunnen zorgen.

Ook voor onze multiculturele en multireligieuze samenleving heeft deze visie gevolgen. Onze samenleving staat onder druk vanwege de toegenomen culturele en religieuze verschillen. En het is de rechtsstaat die ruimte biedt om op een ontspannen manier met die verschillen om te gaan. Dat vraagt er wel om dat de overheid de grenzen van de rechtsstaat scherp bewaakt. Door lik-op-stuk-beleid en bijvoorbeeld ook het tegengaan van financiële ondersteuning van Nederlandse organisaties vanuit aantoonbaar onvrije landen zoals Saoedi-Arabië. De ChristenUnie kiest er voor om te investeren in veiligheid, we kijken ook kritisch naar de instroom van nieuwkomers en willen een overheid die actief strijdt tegen onverdraagzaamheid, discriminatie en antisemitisme. Als we elkaar op die manier vinden rond onze centrale politieke en religieuze vrijheden, dan kunnen we er beter mee leven dat we ons soms anders kleden, of dat we een ander geloof hebben. De ideale burger is niet alleen maar de seculiere liberaal, maar is iedereen die zich aan de wet houdt en zich inzet voor de democratische rechtsstaat.

Ik sluit af. Juist met een christelijk-sociale visie komen onze uitdagingen in een ander licht te staan. De ChristenUnie maakt keuzes voor veranderingen niet omdat het allemaal minder moet, maar juist omdat het allemaal beter kan. En daarom is het cruciaal dat we elkaar weer vertrouwen, ruimte gunnen en waar nodig de helpende hand bieden.

De bollen zitten in de grond. De ChristenUnie zet er zich voor in om de tuin te onderhouden, schoffelen, snoeien en besproeien. En we zien hoopvol uit naar de bloei van de samenleving."