Vlaamse Overheid

Drongen worden per schip geleverd

Geluidsschermen voor E40 in Drongen worden per schip geleverd

Hilde Crevits Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken

dinsdag 6 april 2010

geluidswerende schermen op een kade De geluidsschermen die langs de E40 in Drongen worden geplaatst, werden per schip vanuit Hasselt aangevoerd. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits woonde vandaag het lossen van deze geluidsschermen op een tijdelijk watergebonden depot in Zwijnaarde bij. Daarvoor wordt een innovatieve overslagmethode gebruikt. Minister Crevits juicht dit initiatief via de waterwegen toe, want zo rijden er minder vrachtwagens op de weg.

Voor openbare werken wordt er heel veel materialen aangevoerd. Het gaat onder meer om machines en grondstoffen. De meeste van deze transporten gebeuren over de weg. Om privé-bedrijven te stimuleren om meer te vervoeren via de waterweg, geeft de Vlaamse overheid zelf het goede voorbeeld. Vlaams minister Hilde Crevits past dit toe binnen haar eigen beleidsdomeinen. Vandaag wordt aangetoond dat de levering van geluidsschermen, maar dat kan ook met andere materialen, even goed voor een groot stuk over de waterweg kan.

Vlaams minister Hilde Crevits : " Hier in Zwijnaarde gaat het om het transport van elementen voor een geluidswand van 1 km. 332 wandelementen (in totaal 2025 ton) en 332 deltablokken (in totaal 1000 ton) worden vervoerd. Deze worden met 4 scheepsladingen vervoerd. Op deze manier worden alles samen 131 vrachtwagenritten uitgespaard. Deze werfoperatie is een mooi voorbeeld van hoe de overheid via de binnenvaart zelf duurzaam te werk gaat, samen met de private partners die zorgen voor de uitvoering van de werkzaamheden."

Het is pas recent dat deze producten op competitieve wijze langs de binnenvaart vervoerd kunnen worden. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van een vernieuwende overslagtechniek met twee vorkliften en een platformop de zijkant van het schip. De methode wordt ook gebruikt voor palletvervoer van bouwmaterialen, die geleidelijk aan naar de binnenvaart verschuift.

Bij het tot stand komen van dit transport van geluidsschermen heeft een transportdeskundige een belangrijke rol gespeeld. De waterwegbeheerders NV De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV werken sinds het najaar van 2005 samen met de ondernemersorganisatie Voka om ondernemingen vertrouwd te maken met het transport via de binnenvaart. Sindsdien adviseren drie transportdeskundigen met veel praktijkervaring kosteloos ondernemingen die goederentransport over het water overwegen.

Vlaanderen beschikt met een goed netwerk van bevaarbare waterwegen over een extra logistieke troef. Door de aard van de goederen kan een belangrijk deel van het wegvervoer door een alternatief zoals de binnenvaart worden afgewikkeld. Vlaams minister Crevits levert al langer inspanningen om meer goederen via het water te laten vervoeren, onder meer met een programma rond de bouw van kaaimuren. Samen met de privésector zijn er intussen al 77 kaaimuren gebouwd. De afgelopen 10 jaar zijn er door het kaaimuurprogramma ruim 3,3 miljoen kilometer minder op de weg gereden.

Persinfo:

Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits persdienst.crevits@vlaanderen.be
www.hildecrevits.be