FNV Sport

Onderhandelaarsakkoord CAO-Sport 01-06-2009 t/m 31-12-2011

Algemeen kader onderhandelaarsakkoord

Sociale partners hebben gestreefd een onderhandelaarsakkoord te bereiken die een brug slaat tussen enerzijds de effecten van de economische situatie op de sportsector en anderzijds de toekomstige ontwikkelingen in de sportsector en ambities van sociale partners. Sociale partners hebben behoud van werkzekerheid en werkgelegenheid in de sportsector als speerpunt benoemd en stelden in dat verband werk boven inkomen, waarbij maximaal gestreefd is naar koopkrachtbehoud voor werknemers. Daarnaast beogen sociale partners ten behoeve een toekomstbestendige CAO-Sport met dit onderhandelaarsakkoord eerste stappen te zetten met innovatie van arbeidsvoorwaarden gericht op het belang van werkgevers en werknemers.

In het licht van het voorgaande hebben cao-partijen Werkgeversorganisatie in de Sport (WOS), FNV Sport, CNV Dienstenbond, De Unie, LAD afgelopen dinsdag 23 maart 2010 een onderhandelaarsakkoord bereikt met de volgende inhoud:


1. Looptijd

De CAO treedt in werking op 1 juni 2009 en loopt tot en met 31 december 2011.


2. Loonontwikkeling

Partijen hebben overeenstemming bereikt over een structurele salarisverhoging van 0,8% per 1 april 2010 en 1% per 1 januari 2011. De bedragen zoals vermeld in bijlage 1 en 2 van de huidige CAO-Sport worden daartoe verhoogd.


3. Pensioenpremieverhoging

Partijen zijn overeengekomen de pensioenpremiestijging per 1 januari 2010 van 0,6% conform de CAO-Sport op 50/50 basis te verdelen tussen werkgevers en werknemers.


4. Verhaalsrecht werkgevers WGA-premie

Ten aanzien van de wettelijke bevoegdheid van werkgevers om de gedifferentieerde WGA-premie tot ten hoogste de helft te verhalen op de werknemers, zijn partijen tot een akkoord gekomen dat werkgevers deze bevoegdheid niet benutten gedurende de looptijd van de nieuwe CAO. Werkgevers behouden zich het wettelijk recht voor om na ommekomst van deze CAO gebruik te blijven maken van de verhaalsmogelijkheid.


5. Vernieuwing beloningsbeleid

Partijen hebben gedurende looptijd van de vorige CAO-Sport een studie uitgevoerd naar vernieuwing van het beloningsbeleid en performance management. Partijen staan op hoofdlijnen achter de plannen en uitkomsten van deze studie en bij een aantal sportorganisaties is de sector is reeds gestart met een pilot performance management. Partijen erkennen echter dat de economische crisis de invoering van vernieuwingen in het beloningsbeleid sectorbreed heeft doen temporiseren. Partijen zijn overeengekomen verder te investeren in de kwaliteit van functioneren en beoordelen in de sportsector. Partijen onderstrepen dat een goed functionerings- en beoordelingssysteem waarmee objectief resultaten gemeten kunnen worden, de noodzakelijke basis is voor performance management.

Partijen hebben als eerste uitwerking van de vernieuwing van het beloningsbeleid overeenstemming bereikt over de invoering van een structurele eindejaarsuitkering. Partijen zijn voor het jaar 2010 een eindejaarsuitkering overeengekomen van 100 euro in december 2010 en voor het jaar 2011 een eindejaarsuitkering van 150 euro in december 2011. Deze eindejaarsuitkering wordt naar evenredigheid van de omvang van het dienstverband en datum indiensttreding c.q. uitdiensttreding van de werknemer uitbetaald. Deze eindejaarsuitkeringen zijn niet van toepassing op de sportorganisaties die al een 13e maand binnen hun organisatie kennen.

Partijen hebben de gezamenlijke intentie deze structurele eindejaarsuitkering uiteindelijk toe te laten groeien naar een 13e maand en zullen hierover in de CAO na 31-12-2011 tot verdere afspraken komen over de inhoud van de opbouw.

Partijen zijn overeengekomen om de wachtjaren in de salarisschalen voor een periodieke verhoging (functiejaren 9-12 en 12-15) met ingang van 1 januari 2011 te laten vervallen.


6. Tijdelijke contracten en werkgelegenheid

Partijen hechten in het belang van de sportsector waarde aan continuïteit van de werkgelegenheid, in kwalitatieve en kwantitatieve zin, voor sportorganisaties en medewerkers. Partijen onderschrijven dat het beleid van sportorganisaties zo veel mogelijk gericht dient te zijn op het uitgangspunt nieuwe medewerkers in vaste dienst te nemen. Partijen erkennen echter dat sportorganisaties in bepaalde gevallen behoefte hebben aan meer flexibiliteit. Partijen zijn overeengekomen om meer mogelijkheden in te voeren ten aanzien van tijdelijke arbeidscontracten voor medewerkers zoals benoemd in artikel 4 lid b CAO-Sport en projectmedewerkers zoals genoemd in artikel 4 lid d CAO-Sport.

Ten aanzien van de medewerkers zoals bedoeld in artikel 4 lid b zijn partijen overeengekomen dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tweemaal kan worden verlengd.

Ten aanzien van projectmedewerkers zoals genoemd in artikel 4 lid d van de vorige CAO-Sport zijn partijen een regeling overeengekomen die aansluit op de vierjaarlijkse cycli (Olympische Spelen en kampioenschappen) en vierjarige (maatschappelijke) projecten in de sportsector.

Cao-partijen hebben afgesproken de ervaringen en resultaten van de nieuwe regelingen te monitoren en via het AOS te bespreken.


7. Verlof en feestdagen

Partijen zijn overeengekomen om de regeling rondom de ouderendagen en de werktijdvermindering voor werknemers van tenminste 60 jaar in een levensfasebewust personeelsbeleid op te nemen. Partijen zijn het daarnaast eens over het kader om binnen de jaarurensystematiek verlofafspraken te maken, waarbij de ouderendagen, verlof, verlofstuwmeren en feestdagen betrokken worden. De verdere inhoudelijke en technische uitwerking vindt via het AOS in 2010 plaats, zodat met het bereiken van overeenstemming hierover invoering in 2011 kan plaatsvinden.

Ten aanzien van het tegengaan van verlofstuwmeren onderschrijven partijen het belang van een goed verlofmanagement binnen de organisatie. Partijen hebben afgesproken dat werknemers in de regel een maximum aantal van 5 vakantiedagen mogen meenemen naar het volgende kalenderjaar. Werkgever en werknemer dienen in overleg een regeling te treffen bij overschrijding van dit maximum. De huidige verlofstuwmeren zullen in overleg tussen leidinggevende en werknemer worden teruggebracht naar eerder vermeld maximum, teneinde op termijn te kunnen aansluiten bij de nieuwe cao-regeling.

Partijen hebben afgesproken dat 5 mei (bevrijdingsdag) met ingang van de nieuwe CAO-Sport alleen in lustrumjaren als een vrije dag met behoud van loon aan te merken. Daarmee sluit de CAO-Sport aan op het landelijke regime.


8. 65+ werknemers

Het dienstverband tussen werkgever en werknemer eindigt van rechtswege op de eerste dag van de maand waarin de werknemer de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Bij indienstneming van een werknemer met de leeftijd van 65 jaar, of voortzetting van het dienstverband van 65-jarige werknemers, zijn partijen overeengekomen dat de CAO-Sport van toepassing blijft. Partijen zullen een informatiebrochure ontwikkelen over de rechtspositie van werknemers met de leeftijd van 65 jaar.


9. Mobiliteit en opleiden

Partijen hebben ten behoeve van werkzekerheid en werkgelegenheid afgesproken het jaar 2010 te benutten voor het inrichten van een mobiliteitscentrum voor de sportsector met als basis de gezamenlijke notitie die cao-partijen hebben opgesteld. Kern van het mobiliteitsbeleid wordt de kwaliteit van werkgelegenheid en de loopbaan van medewerkers. Dit sluit aan bij het gewenste HR beleid in 2016. Partijen hebben afgesproken dat een gecoördineerd sectoraal opleidingsbeleid hier deel van kan uitmaken. Stichting FAS heeft financiële middelen hiervoor in het vooruitzicht gesteld.


10. Project arbeidsverhoudingen op Olympisch niveau

Partijen zijn het erover eens dat de huidige sportambities (o.a. Olympisch Plan 2028, HR 2016 project), ambities van sociale partners en (toekomstige) ontwikkelingen in de sportsector (o.a. professionalisering, nieuwe arbeidsvormen en sportorganisaties, jonge populatie, arbeidsverhoudingen beroepssporters e.d.) innovatieve arbeidsvoorwaarden vragen die passend zijn bij de sportsector. Partijen hebben afgesproken om gedurende de looptijd van deze CAO-Sport onderzoek te doen de wijze waarop de arbeidsvoorwaarden toekomstbestendig vormgegeven kunnen worden. In dit project wordt de versterking van de organisatiekracht van sociale partners betrokken, evenals een nieuw op te zetten A&O fonds. Het FAS fonds heeft financiële middelen voor dit project in het vooruitzicht gesteld.


11. Oprichting A & O fonds

Partijen hebben overeenstemming over het belang van oprichting van een A&O fonds voor de sportsector. Alvorens het fonds daadwerkelijk wordt opgericht benutten partijen het jaar 2010 om het eens te worden over de inhoud, werkingssfeer en technische invulling van dit fonds. Als overeenstemming is bereikt over inhoud en doel komt er een nog nader te bepalen structurele heffing die is afgestemd op ambities (en daarmee begroting) van het fonds Het streven van partijen is om het fonds in 2011 werkzaam te laten zijn.


12. Overige onderwerpen

a. Werkervaringsplaatsen
Partijen erkennen de kansen die werkervaringsplaatsen bieden voor de sportsector en hebben afgesproken zich te zullen inspannen om werkervaringsplaatsen te propageren, mits er financiering tegenover staat. Partijen zullen beschikbare financieringsbronnen daarvoor optimaal benutten, ook en juist ook buiten Stichting FAS.

b. Gezondheidsbeleid
Huidige investeringen in het gezondheidsbeleid in de sportsector:
- vitaliteitsmetingen Zilveren Kruis Achmea;
- collectieve kortingen op verzekeringspakketten Zilveren Kruis Achmea en VGZ

- werkplekonderzoeken

- presentpakket (pakket van diensten op het gebied van preventie van verzuim, bevorderen van gezondheid van werknemers en re-integratie van werknemers) gefinancierd uit Zilveren Kruis Achmea budget;
- Realisatie arbocatalogus voor de sport en een Risico Inventarisatie & Evaluatie voor de sportsector.

c. Jaarurensystematiek
Om de jaarurensystematiek voor werkgever en werknemer beter te benutten als instrument
in het kader van levensfase gericht personeelsbeleid hebben partijen afgesproken zich in te
spannen om de bekendheid van de jaarurensystematiek binnen de sportsector te vergroten.

d. Meerkeuzesysteem
Partijen hebben afgesproken het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden voor de sport uit te breiden met de spaarloonregeling en de regeling bedrijfsfitness. Partijen zullen daarnaast 2010 benutten om een studie uit te (laten) voeren naar de gevolgen van de toekomstige fiscale werkkostenregeling voor het meerkeuzesysteem arbeidsvoorwaarden in de sport en mogelijke omzetting van het systeem in dit kader.

e. Telewerkregeling
Partijen hebben afgesproken een modelregeling voor telewerken beschikbaar stellen en aan de sector aan te bieden, met als doel medewerkers in staat te stellen werk en privé beter te kunnen combineren. De modelregeling is door de Werkgroep Levensfase Gericht Personeelsbeleid ontwikkeld.

f. Regeling vakbondscontributie
Partijen hebben afgesproken de fiscale mogelijkheden tot onbelast vergoeden van de vakbondscontributie door werkgevers uit het Meerkeuzesysteem te halen en direct in de tekst van de CAO-Sport op te nemen.


13. Overleg Arbeidsvoorwaarden Sport (AOS)

Definitieve CAO teksten en uitwerkingen van notities als gevolg van dit onderhandelaarsakkoord zullen via het AOS op korte termijn worden vastgesteld. In het AOS zullen op verschillende onderdelen uit dit akkoord ook verdere vervolgafspraken worden gemaakt.