Openbaar Ministerie

Eerste verdachten overvallen pizzakoeriers en horeca voor rechter

7 april 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Vier minderjarigen zijn vandaag voor de Meervoudige Kamer (Jeugd) van de rechtbank in Alkmaar verschenen voor een poging tot een gewapende overval op een toko aan de Vondelstraat in Alkmaar, op 22 oktober 2009. De gemaskerde jongens gingen er uiteindelijk zonder buit vandoor werden kort daarna door de politie aangehouden. De wapens bleken nep maar niet van echt te onderscheiden.

In totaal werden eind vorig jaar acht verdachten tussen de 15 en 18 jaar opgepakt voor een serie gewapende overvallen op pizzakoeriers en eetgelegenheden in Castricum, Alkmaar en Heerhugowaard, gepleegd in wisselende samenstellingen.

De vier verdachten die woensdag terechtstonden betreffen drie (nu) 17-jarige jongens en een 16-jarige jongen uit Alkmaar. De officier van justitie vindt het zorgwekkend dat het gaat om jonge daders die zelf vinden dat er niet of nauwelijks echt geweld is gebruikt en relatief makkelijk zijn overgegaan tot de berovingen. Het gaat om ernstige feiten die zijn gepleegd uit geldelijk gewin, zonder dat is nagedacht over de gevolgen voor de slachtoffers.

Twee van de 17-jarigen worden naast betrokkenheid bij de overval op de toko verdacht van een gewelddadige overval op een pizzakoerier, op 16 oktober 2009. De officier van justitie eiste tegen hen vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

De 16-jarige wordt naast zijn betrokkenheid bij de toko ook verdacht van heling van een bromfiets en betrokkenheid bij een gewapende overval op een snackbar in Castricum, op 11 augustus 2009. Tegen hem is een gedragsbeïnvloedende maatregel geëist voor de duur van 1 jaar, plus zeven maanden jeugddetentie, waarvan een maand voorwaardelijk. Voor informatie over gedragsbeïnvloedende maatregelen, zie http://www.veiligheidbegintbijvoorkomen.nl/actueel/Archief_2008/gedrag sbeinvloedende-maatregel.aspx?cp=62&cs=16325

De vierde verdachte wordt naast de poging tot overval op de toko ook verdacht van heling van een bromfiets en mishandeling van een arrestantenverzorger, die hij hete koffie in haar gezicht gooide. De officier eiste tegen hem twaalf maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Voor de overige overvallen zullen op termijn nog drie verdachten op zitting moeten komen. Zij zitten op dit moment vast in het arrondissement Den Haag voor overvallen die in die regio zijn gepleegd.

De achtste verdachte is in maart voor de kinderrechter in Alkmaar verschenen. Hij kreeg een taakstraf voor heling van het geld dat bij de overval op een pizzakoerier buit was gemaakt.