Vilans


Vilans Hulpmiddelenwijzer helpt consument en zorgprofessional op weg

Iedereen die informatie zoekt over hulpmiddelen kan vanaf nu op kiesBeter.nl de Vilans Hulpmiddelenwijzer raadplegen. Vilans, kenniscentrum voor langdurende zorg, stelt via kiesBeter.nl onafhankelijke informatie over meer dan 10.000 hulpmiddelen beschikbaar. Daarnaast biedt kiesBeter.nl alle informatie over regelingen en vergoedingen.

Vinden en verkrijgen van een hulpmiddel is ingewikkeld Er zijn duizenden hulpmiddelen en handige producten op de markt, zoals knielautos, krukken en rollators, handige drinkbekers en een afstandsbediening met grote knoppen. Maar het grote aanbod en de versnippering van informatie maakt het voor consumenten, mantelzorgers, artsen en therapeuten moeilijk om de hulpmiddelen te vinden die het best bij iemand passen. Ook is het door de ingewikkelde regelgeving en de grote verscheidenheid aan hulpmiddelenleveranciers (zorgverzekeraars, thuiszorg, gemeentes, consumentenwinkels) vaak onduidelijk of en hoe iemand in aanmerking komt voor een vergoeding.

Databank brengt informatie bij elkaar
De Vilans Hulpmiddelenwijzer wil hier verandering in brengen. De Vilans Hulpmiddelenwijzer bevat meer dan 10.000 beschikbare hulpmiddelen en geeft onafhankelijke informatie over waar een hulpmiddel voor te gebruiken is, vergoedingen, richtprijzen en afmetingen. Uitgangspunt bij het zoeken naar een hulpmiddel is de situatie waar iemand moeite mee heeft. Daarnaast is zoeken op soort hulpmiddel, merk, type of leverancier mogelijk.

Hulpmiddelengebruik blijft stijgen
Edith Hagedoren, projectleider bij Vilans: Hulpmiddelen dragen er aan bij dat ouderen of mensen met een beperking of chronische ziekte zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Met de juiste hulpmiddelen hoeven zij minder snel een beroep te doen op anderen, zoals een mantelzorger of een thuiszorgmedewerker. Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders maken al gebruik van hulpmiddelen. Door de vergrijzing en de toename van het aantal mensen met een chronische ziekte zal het gebruik van hulpmiddelen de komende jaren blijven stijgen.

Over Vilans
Vilans is het onafhankelijke landelijke kenniscentrum op het gebied van langdurende zorg. Vilans rust werkers en organisaties toe met praktisch toepasbare kennis. Op deze manier wil Vilans de kwaliteit van leven verbeteren van mensen die langdurend zorg nodig hebben en bereiken dat zij zo goed mogelijk kunnen deelnemen aan de samenleving. Meer informatie over Vilans vindt u op www.vilans.nl.

Over kiesBeter.nl
KiesBeter.nl is bedoeld voor alle Nederlanders die vragen hebben op het gebied van zorg, zorgverzekeringen en gezondheid. KiesBeter.nl wordt gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Aan kiesBeter.nl werken veel organisaties mee. Opdrachtgever en enige financier is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kijk op www.kiesBeter.nl.

Contact