Gemeente Breda

Overeenstemming over (gedeeltelijke) restauratie Heilig Hartkerk Breda


De betrokken partijen bij de Heilig Hartkerk in Breda, namelijk eigenaar Woonzorg Nederland, subsidie-ontvanger Monumenten Fonds Brabant, Provincie Noord-Brabant en Gemeente Breda hebben overeenstemming bereikt over de restauratie van de toren en het voorste gedeelte van de kerk aan de Baronielaan.

Om dit mogelijk te maken is het monumentenfonds bereid om de provinciale restauratiesubsidie over te dragen aan Woonzorg Nederland. De provincie moet nog wel definitief aangeven dat WZN het geld mag benutten voor de restauratie van het voorste kerkdeel.

In januari van dit jaar leken restauratie en herbestemming verder weg dan ooit, maar inmiddels is een doorbraak bereikt. De partijen hebben elkaar gevonden in een gefaseerde aanpak van de restauratie. Wethouder Wilbert Willems: "We hebben met alle betrokken partijen intensief naar mogelijkheden gezocht om de toekomst van de Heilig Hartkerk zeker te stellen. Ik ben erg blij dat zij allemaal zo constructief hebben meegewerkt om tot een oplossing te komen. Door dit resultaat is algehele sloop definitief van de baan.â

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden aan de toren en het voorste deel van de kerk nog dit jaar plaatsvinden. Alle hiervoor noodzakelijke vergunningen zijn reeds afgegeven. Vooralsnog wordt volstaan met restauratie van de toren en voorste gedeelte, omdat deze delen van de kerk in elk geval betrokken worden bij verdere planontwikkeling. De toren is het meest bouwvallig. Na restauratie zal geen sprake meer zijn van gevaar voor vallende leien en dergelijke en is de steiger die er nu nog staat niet meer nodig. Dat zorgt voor lagere kosten en een beter straatbeeld. Gemeente Breda en Woonzorg Nederland gaan nader onderzoeken wat er met de rest van de kerk moet gebeuren. De gemeente zet hierbij in op maximaal behoud van het monument; Woonzorg Nederland wil gedeeltelijke sloop en realisatie van woningen op deze plek. Door nu te kiezen voor een gedeeltelijke restauratie ontstaat er tijd om dit proces zorgvuldig te doorlopen.

Andere restauratieprojecten
Afgelopen november heeft de Gemeente Breda de provincie voorgesteld subsidie beschikbaar te stellen voor de restauratie van vier projecten: kerk Heuvel, Waalse kerk, Sacramentskerk en de kapel van het klooster aan de Nieuwstraat. Woningstichting WSG, de eigenaar van het klooster, heeft voor het laatste project inmiddels subsidie van het rijk gekregen.
Omdat de rijks- en provinciale subsidie samen leiden tot een te hoog subsidiebedrag, stelt het college voor de subsidie voor de kapel aan de Nieuwstraat te verlagen tot ⬠780.000 en het resterende bedrag van bijna ⬠600.000 in te zetten voor andere restauratieprojecten in Breda. Het gaat daarbij met name om de Pelmolen/IJsfabriek aan de Jan van Polanenkade, de watertoren aan de Speelhuislaan en om een ander deel van het kloostercomplex aan de Nieuwstraat, met name de 'hofhuizen'.
Op basis van dit voorstel zal de provincie naar verwachting nog deze maand subsidie beschikbaar stellen en kunnen alle restauratieprojecten nog dit jaar van start gaan.

Breda, 7 april 2010