Gemeente Alphen aan den Rijn

voormalige Joodse begraafplaats klaar

Invulling voormalige Joodse begraafplaats klaar

Een natuurlijke plek voor de bewoners van Alphen aan den Rijn, met aandacht voor de historie

Enkele jaren geleden brachten omwonenden de plaats van de voormalige Joodse begraafplaats aan de Aarkade onder de aandacht van de gemeente als bijzondere en vooral gedenkwaardige historische plek in het Stadshart. Na een intensieve samenwerking tussen de Joodse gemeenschap (comité voormalige Joodse begraafplaats), de bewoners en de gemeente is het ontwerp voor de inrichting gereed. Wethouder Hans Groen in t Wout: Deze plek is belangrijk voor Alphen aan den Rijn en de geschiedenis van de stad. Het is goed dat we daar nu een mooie invulling aan kunnen geven.

Aan de Aarkade was vanaf 1802 een Joodse begraafplaats. In 1963 zijn de stoffelijke resten overgebracht naar de Joodse begraafplaats in Katwijk aan den Rijn. De herinrichting van de voormalige Joodse begraafplaats is op verzoek van enkele toenmalige omwonenden ingezet door de gemeente en maakt onderdeel uit van de plannen voor de bouw van een vernieuwd Stadshart Lage Zijde.

Het pad langs het voormalige metaheerhuisje (ook wel bekend als het Joodse washuisje) aan de Aarkade, leidt naar een Davidster van gestapelde stenen op zithoogte. Hier kunnen bezoekers rustig zitten, en de Joodse gemeenschap, die Alphen aan den Rijn ooit had, herinneren. De plek dient ook als groene plek in de nieuw te bouwen woonwijk aan Lage Zijde. Uiteraard komt er een goede afscheiding tussen het openbare wandelpad en de tuinen.

Nu het college van burgemeester en wethouders het ontwerp heeft goedgekeurd, wordt het verder uitgewerkt en na de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad. De gemeente streeft ernaar om eind 2010 te starten met de werkzaamheden.

In Hooftstraat 21 is het Informatiepunt Stadshart Lage Zijde ingericht waar het ontwerp ook ter inzage ligt. Voor vragen kunt u ook terecht bij PBSH@aadr.nl

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn