Gemeente Oldenzaal


Sanering voormalig gasfabrieksterrein van start

07 april 2010

Woensdag 7 april hebben wethouder Frits Rorink en gedeputeerde Theo Rietkerk de starthandeling verricht voor de sanering van het voormalige gasfabrieksterrein aan de Bisschop Balderikstraat. De gemeente en de provincie zijn blij met de start van de voorbereidende werkzaamheden. Na jaren van onderzoek wordt na de sloopwerkzaamheden gestart met de feitelijke bodemsanering.

Om Oldenzaal te voorzien in haar behoefte aan gas (voor de productie van licht, kookgas en warmte) is in 1910 de gemeentelijke gasfabriek gebouwd.

Met de kennis en wetgeving van nu blijkt dat het terrein in grote mate vervuild is met een aantal kenmerkende verontreinigingen. Het eerste onderzoek dateert uit 1983. Op basis hiervan is destijds al geconstateerd dat het terrein verontreinigd was. In de daarop volgende jaren zijn er aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken hebben geleid tot een goed inzicht in de werkelijke aard en omvang van de aanwezige verontreiniging.

Saneringsplan

Nadat de aanwezige verontreinigingen in kaart zijn gebracht, is er een saneringsplan opgesteld. Om tot een kostenefficiƫnte sanering te komen is gekozen voor een robuuste saneringsvariant. Bij een dergelijke variant wordt een heel hoog saneringsresultaat bereikt door het ontgraven en afvoeren van de verontreinigde deelstromen.

Bij de sanering van het voormalige gasfabrieksterrein:
* worden de aanwezige panden en opstallen voorafgaand aan de sanering gesloopt;

* wordt ca. 65 m3 puur teer product ontgraven en elders gestort;
* wordt ca. 4800 m3 verontreinigde grond ontgraven;
* wordt ca. 1050 m3 teruggestort;

* wordt ca 6325 ton grond gereinigd;

* wordt ca. 3650 m3 grond als aanvulling van buiten de locatie geleverd;

* wordt om tot de gewenste ontgravingdiepte te komen het verontreinigde bronneringswater gezuiverd,
voordat het wordt geloosd op het gemeentelijke riool.

Aanbesteding

Vanuit haar rol als bevoegd gezag heeft de provincie Overijssel op het saneringsplan een beschikking afgegeven. Op basis van de uitslag van de aanbesteding heeft de aannemerscombinatie Plegt Vos infra & Milieu en Fuhler loon- en verhuurbedrijf met een aanneemsom van EUR 283.000,- het werk gegund gekregen. De directievoering van het werk is gegund aan Geofox-Lexmond milieuadviseurs.

Verantwoordelijkheid gemeente

In de periode dat de eerste onderzoeken plaatsvonden (periode 1983 tot 1987) vond de liberalisering van de energiemarkt plaats. Hierdoor werd de gemeente gedwongen om haar gemeentelijke energiemaatschappij te verkopen. In de verkoop aan COGAS is contractueel vastgesteld dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor de sanering van de verontreiniging.

Financiering

Gedeputeerde Staten van Overijssel hadden al een besluit genomen om bij te dragen in de financiering van de sanering vanuit het programma Bodemsanering. De aanneemsom blijft ver beneden de begroting en daarmee is ondersteuning van de provincie niet meer nodig. Dat is goed nieuws in deze tijd van bezuinigingen. Maar ook is het goed nieuws omdat de sanering doorgaat en er voortvarend gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van de binnenstad van Oldenzaal. Dat is goed voor de economie.