CDA

Esther de Lange CDA: Jonger screenen op borstkanker effectief woensdag 7 april 2010

Vandaag werd in het Europees Parlement in Brussel een resolutie aangenomen over het Europees Partnerschap voor kankerbestrijding. Esther de Lange: "Kanker neemt in Europa helaas stevig toe. Het is een goede zaak om gezamenlijk actie te ondernemen om deze ziekte beter te kunnen bestrijden en de aandacht te geven die het nodig heeft. Ik heb gevraagd om in de verschillende lidstaten te laten onderzoeken in hoeverre het nuttig zou zijn om vrouwen al voor hun 50e jaar te laten screenen op borstkanker."

Kanker is een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van deze tijd. Met meer dan 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar is kanker de op één na belangrijkste doodsoorzaak in Europa. Eén op de drie personen in de EU krijgt op enig moment kanker en dit aantal zal alleen maar toenemen volgens de prognoses. Esther de Lange: "Jammer genoeg zijn er nog steeds grote verschillen op het gebied van de kankerbestrijding tussen de verschillende lidstaten. Terwijl we zoveel van elkaar zouden kunnen leren."

Esther de Lange heeft in de resolutie laten opnemen dat er informatie-uitwisseling tussen de verschillende lidstaten moet plaatsvinden. Op deze manier kunnen ervaringen over het effect van vroegtijdige screening, voor het 50e levensjaar, bij borstkanker worden gedeeld. De Lange: "Waarom zouden huisartsen tijdens reguliere onderzoeken bij jonge vrouwen niet al een vroege screening kunnen doen. Dit schaadt in elk geval niet en bij vroegtijdige ontdekking kan het veel leed besparen. Ik ben benieuwd wat de ervaringen in de andere lidstaten op dit gebied opleveren."