Burgers Zoo

Neushoorn 'Bull' Dozer geboren

Maandagnacht is breedlipneushoornvrouw Kwanzaa in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo bevallen van een kerngezond mannetje. Het dier weegt bij de geboorte al ruim 50 kilo en is Dozer genoemd vanwege zijn gelijkenis met een kleine bulldozer.

Neushoornvader Gilou is enkele jaren geleden vanuit Safaripark Beekse Bergen naar Arnhem verhuisd om in Burgers' Zoo de rol van fokman op zich te nemen. Een neushoorngeboorte vindt niet vaak plaats: in alle Europese dierentuinen samen worden jaarlijks slechts vier tot vijf breedlipneushoorns geboren als het een goed jaar is.

Goede match
Dozer is het tweede jong van neushoornvrouw Kwanzaa. In 2006 kreeg zij haar eerste jong, een vrouwtje dat Kara is genoemd. De vierjarige Kara leeft nog steeds in de Arnhemse neushoorngroep. Vader Gilou is afkomstig uit Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, waar hij als jonger mannetje lager in de sociale hiërarchie stond en waar reeds een ervaren fokman aanwezig was. Gilou is naar Burgers' Zoo verhuisd om in Arnhem de rol van fokman op zich te nemen, waar hij vijf vrouwtjes onder zijn hoede heeft gekregen. Het sperma van Gilou is twee jaar geleden getest en hij bleek vruchtbaar te zijn. Biologen en dierverzorgers hebben vervolgens diverse paringen met Kwanzaa gesignaleerd. Dozer is zijn eerste nakomeling.

Bijzondere geboorte
Als er sprake is van een goed jaar, worden er jaarlijks slechts vier tot vijf breedlipneushoorns in alle Europese dierentuinen samen geboren. Regelmatig komen er jaren voor dat er slechts twee of drie neushoorns geboren worden. In het wild bestaat de populatie breedlipneushoorns naar schatting uit enkele tienduizenden exemplaren. Neushoorns worden bedreigd door stropers, die de kostbare hoorn op de zwarte markt verkopen. In Arabische landen vormen dolken gemaakt van de hoorn statussymbolen, terwijl in veel Afrikaanse landen allerlei magische krachten aan het poeder van een gemalen hoorn worden toegekend.