Gemeente Capelle a/d IJssel

Opstartproblemen bij plasticinzameling

Sinds februari 2010 zamelen we in heel Capelle het plastic in. Daarop kregen we veel reacties en opmerkingen van bewoners. Daarmee gaan we aan de slag.

Plastic Hero Sinds februari 2010 zamelen we in heel Capelle het plastic in. Capelle is hiervoor in vieren gedeeld. Elke woensdag zamelen we in één deel plastic in. Per keer levert dat ongeveer 2500 kg plastic op. Dit is voldoende om net uit de kosten te blijven. De extra inkomsten uit plastic komen ten goede aan de tarieven en het is uiteraard goed voor het milieu. Het vooraf scheiden van plastic levert goede, schone herbruikbare grondstof op, dit in tegenstelling tot nascheiding (plastic achteraf verwijderen uit het restafval).

Opstartproblemen
Bij de introductie kwamen we wel wat opstartproblemen tegen. Gelukkig bleken veel bewoners erg betrokken bij de inzameling. De meeste opmerkingen kregen we over de periode tussen de inzameling, namelijk 4 weken. Dit vinden veel bewoners te lang. Een ander punt is angst voor het ontstaan van zwerfafval en het wegwaaien van de zakken. De afgelopen twee jaar zijn in 50 gemeenten proeven gehouden met het inzamelen van het plastic. De resultaten zijn gebruikt voor de inzameling in de rest van Nederland. Ook in Capelle hebben we die wijze van inzameling overgenomen.

Zoeken naar verbetering
Momenteel onderzoeken we of we de inzamelingstermijn kunnen verkorten van 4 naar 2 weken. Ook kijken we of er verzamelpunten kunnen komen voor de zakken. Daarmee hopen we de kans op wegwaaien te verkleinen en inzameltijd te verkorten.
Inmiddels staan ook twaalf wijkcontainers in de gemeente voor de inzameling van plastic bij hoogbouw. Dit is meer dan het voorgeschreven aantal, echter bewoners ervaren dit als te weinig. Daarom plaatsen we op korte termijn nog vijf extra containers. Die verzamelcontainers zijn niet geschikt voor de grote inzamelzakken. De openingen zijn kleiner zodat geen restafval in deze containers gegooid kan worden. We adviseren daarom gewone plastic tasjes te gebruiken.

Nieuwe zakken
Voor de huis-aan-huis inzameling zijn de speciale `plastic heroes' zakken verplicht. Heeft u nieuwe zakken nodig, dan kunt u die ophalen bij het Informatiecentrum in het gemeentehuis of bij het afvalbrengstation aan de Groenedijk 12. Daarnaast kunt u de zakken gratis bestellen via www.zakkenbestellen.nl of het telefoonnummer (026) 4001444. U ontvangt ze dan per post.

Tweede ronde
Op dit moment loopt de 2e ronde sinds de invoering van inzameling. We verwachten dat de hoeveelheid ingezameld plastic alleen maar toeneemt. Wij bedanken u voor het begrip voor de opstartproblemen en we hopen nog heel veel plastic in te zamelen.